Την ανάγκη για πρόληψη, προσαρμογή και σχεδιασμό με κατάλληλες δαπάνες στην «μάχη» της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Θεόδωρο Παναγούλη, Διευθυντή του energypress.gr και Γιώργο Φιντικάκη, Διευθυντή του Liberal στα πλαίσια του συνεδρίου Power & Gas Forum που διοργανώνει το energypress στις 28 και 29 Μαρτίου 2024. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα του πως θα εξελιχθούν οι ρύποι τις επόμενες δεκαετίες και επομένως η προώθηση 

της κλιματικής αλλαγής, οι κλιματικές επιπτώσεις θα συνεχίσουν να είναι πλήρως αισθητές στο εν λόγω διάστημα. Αναλυτικότερα, η προσέγγιση του ΥΠΕΝ, όπως αποτυπώθηκε κατά τον σχολιασμό του Υπουργού, είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει επαρκή έμφαση στο συγκεκριμένο θέμα. «Μπορεί μια χρονιά να στοιχίσουν οι καταστροφές το 2% του ΑΕΠ της χώρας και την άλλη καθόλου. Δεν γνωρίζεις πότε και πως θα σε χτυπήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Έπειτα, υπάρχουν τα κόστη της πράσινης μετάβασης: Οι ΑΠΕ δεν χρειάζονται πλέον επιδοτήσεις, αλλά η επόμενη φάση της εμπεριέχει τεράστιες δαπάνες για μεταφορές, ναυτιλία, αεροπορία, κτήρια κτλ.

Η απόδοση αυτών των δαπανών είναι πλανητική, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, καθώς και συνάρτηση του τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου. «Αν είσαι μόνος σου ο βαθμός απόδοσης θα είναι μικρός και το κόστος υψηλότερο». Η βιομηχανία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με το διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Αν προστεθεί στα παραπάνω και η γεωπολιτική αβεβαιότητα, τότε προκύπτει μια δύσκολη πραγματικότητα για μια χώρα όπως η Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προκρίνει στην παρούσα φάση μια πιο συντηρητική πολιτική και για αυτό είπε όχι στην πρόταση της Κομισιόν για στόχο μείωσης ρύπων 90% ως το 2040. «Καλύτερα να βάλεις ρεαλιστικούς στόχους και να τους πετύχεις, παρά στόχους που μετά θα τους ανατρέψεις με τεράστιο κόστος αξιοπιστίας και επενδύσεων», ανέφερε σχετικά ο υπουργός.

Οι εκκρεμότητες στην αγορά ηλεκτρισμού

Μιλώντας για την αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι απομένουν σημαντικά βήματα όπως τα δυναμικά τιμολόγια, το demand response και ο ηλεκτρικός χώρος. Σχετικά με τις υψηλότερες χρεώσεις δικτύου που πληρώνουν οι καταναλωτές, δήλωσε ότι στόχος είναι ένα σύστημα με μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής και με ισχυρότερα δίκτυα. Άρα, οι σχετικές επενδύσεις είναι απαραίτητες. Σε βάθος χρόνου, οι ταρίφες για τις ΑΠΕ θα τελειώσουν, άρα θα εξαλειφθεί ένα δημοσιονομικό βάρος. «Όλους μας συμφέρει να έχουμε καλύτερες διεθνείς διασυνδέσεις και να ενισχύσουμε τα διμερή συμβόλαια ώστε να κερδίσουμε οικονομικά από την επένδυση στις ΑΠΕ». Η συνολική οικονομική αποτύπωση δείχνει ότι η κάθε διεθνής διασύνδεση έχει υψηλή απόδοση.

Υπάρχουν όρια στα μέτρα στον ηλεκτρικό χώρο προς αγρότες

Μιλώντας για την κοινωνικοποίηση του κόστους σύνδεσης ΑΠΕ που απασχολεί έντονα σήμερα την αγορά, ο υπουργός δήλωσε ότι «πρέπει να δούμε τι λέει η Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι η παρέμβαση στην αγορά θα είναι νόμιμη». Για τα έργα φωτοβολταϊκών των αγροτών είπε ότι «προφανώς η ρύθμιση έχει ταβάνι και δεν είναι μεγάλο. Πρέπει να υπάρχει κομμάτι του ηλεκτρικού χώρου και για τις υπόλοιπες ανάγκες της οικονομίας. Η πολιτική μας πρέπει να έχει αυτοσυγκράτηση».

Αναφορικά με τη λήξη του net metering, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αρχικά μπήκε ως εργαλείο επιδότησης επενδύσεων του καταναλωτή, ενώ το net billing λειτουργεί με βάση την αγορά. «Όσο πηγαίνεις σε μια αγορά με μεγάλες διακυμάνσεις, τόσο το net metering οδηγεί σε υψηλότερες επιδοτήσεις και επιβαρύνσεις, για αυτό και πρέπει να τελειώσει». Μιλώντας για το μέλλον, ο υπουργός τόνισε ότι η αγορά των επενδύσεων ΑΠΕ θα είναι μια αγορά με μεγάλες διακυμάνσεις από τη φύση της. Αν προστεθούν και οι σπασμωδικές αντιδράσεις του κράτους, οδηγούν σε μια χειρότερη πραγματικότητα. Άρα, είναι προτιμότερο το κράτος να βρίσκεται ένα βήμα πίσω και οι επενδυτές να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της επένδυσης, παρά να κάνει αυτό το ρόλο το κράτος.