Με στόχο να κλειδώσει η συμφωνία για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πριν τον Μάιο κινούνται οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι ο μητρικός όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φαίνεται να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τον όμιλο Masdar

Το fund Masdar έχει έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στοχεύει να κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος 100 GW μέχρι το 2030. Με συνολικές επενδύσεις ύψους 30 δις δολαρίων, η επόμενη προτεραιότητα είναι η δυναμική παρουσία στην αναδυόμενη αγορά πράσινου υδρογόνου.

Ο όμιλος Masdar είναι κρατική υπόθεση για τα ΗΑΕ, καθώς το 43% των μετοχών ανήκει στην Taqa, την εθνική επιχείρηση ενέργειας, το 24% στην ADNOC, τον κρατικό παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου, καιτο 33% στην Mubadala, το επενδυτικό ταμείο της χώρας. Από την άλλη, η παρούσα σύνθεση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελείται από τα ποσοστά 37,3% της ΓΕΚ Τέρνα, 5,98%της Atale, και 11,06%του Γιώργου Περιστέρη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ένα σημείο καμπής μεταξύ των δύο πλευρών είναι η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τις μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Επί του παρόντος, οι μικρομέτοχοι ελέγχουν το 45,66% της επιχείρησης. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από το 33,3% που προβλέπει το καταστατικό της εταιρείας για την υποβολή δημόσιας πρότασης. Φημολογείται πως το τίμημα για την πώληση κυμαίνεται στα 20 ευρώ ανά μετοχή, σημαντικά αυξημένο από τα πρόσφατα χρηματιστηριακά σκορ που κινούνται μεταξύ 17-18 ευρώ.

Η πώληση θεωρείται κομβική για την ελληνική αγορά, καθώς η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα με 1125 MW. Η εταιρεία αυξάνει ραγδαίως την εγκατεστημένη ισχύ της, αυξάνοντας παράλληλα και τα κέρδη της. Οι άμεσες επενδύσεις αναμένονται να ενισχύουν τις δυνατότητες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατά 550 MWτα επόμενα χρόνια. Υπάρχει, επίσης, σχεδιασμός για επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών.