Έχει πέντε φορές το μέγεθος του Παρισιού και είναι ορατό από το διάστημα. Το μεγαλύτερο εργοστάσιο ενέργειας στον κόσμο υπόσχεται πως θα παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει την… Ελβετία

Η κλίμακα του έργου που μετατρέπει εκτάσεις άγονης ερήμου στις παρυφές της δυτικής Ινδίας σε μια από τις σημαντικότερες πηγές καθαρής ενέργειας σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι τόσο μεγάλη που ακόμη και ο υπεύθυνος του έργου Σαγκάρ Αντάνι, εμφανίζεται έκπληκτος.

Ο Σαγκάρ Αντάνι είναι εκτελεστικός διευθυντής της Adani Green Energy Limited (AGEL) και ανιψιός του Γκαουτάμ Αντάνι, του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας, του οποίου η περιουσία των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων προέρχεται από τον όμιλο Adani, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα άνθρακα της Ινδίας και κορυφαίο ανθρακωρύχο του βρώμικου καυσίμου. Ο όμιλος ιδρύθηκε το 1988 και έχει επιχειρήσεις σε τομείς που κυμαίνονται από λιμάνια και θερμοηλεκτρικούς σταθμούς μέχρι μέσα μαζικής ενημέρωσης και τσιμέντα.

Το μεγαλύτερο σε όλο τον κόσμο

Όπως αποκαλύπτει το CNN, η μονάδα καθαρής ενέργειας της AGEL κατασκευάζει έναν φαραωνικών διαστάσεων σταθμό ηλιακής και αιολικής ενέργειας στο δυτικό ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ με κόστος περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο όταν ολοκληρωθεί σε περίπου πέντε χρόνια και θα παράγει αρκετή καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει 16 εκατομμύρια ινδικά σπίτια.

Η επιτυχία του Πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Khavda είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της Ινδίας να μειώσει τη ρύπανση και να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους, ενώ παράλληλα θα καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του πολυπληθέστερου έθνους και της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομίας του κόσμου. Ο άνθρακας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η Ινδία.

Mόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από ένα από τα πιο επικίνδυνα σύνορα του κόσμου που χωρίζει την Ινδία από το Πακιστάν, το πάρκο θα καλύπτει περισσότερα από 200 τετραγωνικά μίλια και θα είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στον πλανήτη, ανεξάρτητα από την πηγή ενέργειας, δήλωσε η AGEL.

«Μια περιοχή όπως αυτή -τόσο μεγάλη, μια περιοχή που είναι τόσο αχαλίνωτη, δεν υπάρχει άγρια ζωή, δεν υπάρχει βλάστηση, δεν υπάρχει κατοίκηση- δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη εναλλακτική χρήση», σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα σχέδια και τα εμπόδια

Τα μεγάλα πράσινα σχέδια του ομίλου δεν έχουν επηρεαστεί από την ταραχώδη χρονιά που πέρασε από τον Ιανουάριο του 2023, όταν η αμερικανική short-seller Hindenburg Research τον κατηγόρησε για απάτη επί δεκαετίες.

Ο ινδικός όμιλος εξόρυξης προς τα μέσα ενημέρωσης κατήγγειλε την έκθεση του Hindenburg ως «αβάσιμη» και «κακόβουλη». Αλλά αυτό δεν κατάφερε να σταματήσει μια εντυπωσιακή χρηματιστηριακή κατάρρευση που, σε ένα σημείο, εξαφάνισε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των εισηγμένων εταιρειών της. Η προσωπική περιουσία του Γκαουτάμ Αντάνι υπέστη επίσης ισχυρά πλήγματα, καταρρέοντας κατά περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα που ακολούθησε τη δημοσίευση της έκθεσης.

Αλλά ο μεγιστάνας έχει έκτοτε ανακάμψει και ο όμιλος διοχετεύει τώρα δισεκατομμύρια στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

Σχεδιάζει να επενδύσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην ενεργειακή μετάβαση κατά την επόμενη δεκαετία, με το 70% των επενδύσεων να προορίζεται για την καθαρή ενέργεια. Μια αναγκαιότητα για 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Η στροφή στην καθαρή ενέργεια

Η στροφή του ομίλου Adani στην καθαρή ενέργεια έρχεται σε μια εποχή που η Ινδία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το κλίμα. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι υποσχέθηκε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, θα καλύπτουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ινδίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το 2021, ο Μόντι υποσχέθηκε ότι η Ινδία θα επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2070, πράγμα που εξακολουθεί να είναι μερικές δεκαετίες αργότερα από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο 500 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα έως το 2030. Η AGEL, η μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, στοχεύει να παρέχει τουλάχιστον το 9% αυτού του ποσού, με σχεδόν 30 GW να παράγονται μόνο από το πάρκο Khavda στο Γκουτζαράτ.

Δρόμος χωρίς επιστροφή

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ινδία από το να αρχίσει να κάνει πράγματα σε μέγεθος και κλίμακα που δεν είχε φανταστεί ποτέ, σύμφωνα με την εταιρεία. Κάτι που συμβαίνει επειδή η ζήτηση ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί εκρηκτικά τα επόμενα χρόνια.

Η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο που καταναλώνει ενέργεια, αν και η ενεργειακή της χρήση και οι εκπομπές ανά άτομο είναι λιγότερες από το μισό του παγκόσμιου μέσου όρου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) με έδρα το Παρίσι.

Αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Χάρη στην αύξηση των εισοδημάτων, η ζήτηση ενέργειας έχει διπλασιαστεί από το 2000, ενώ το 80% αυτής εξακολουθεί να καλύπτεται από άνθρακα, πετρέλαιο και στερεή βιομάζα. Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία θα δει τη μεγαλύτερη αύξηση της ενεργειακής ζήτησης από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, δήλωσε ο ΔΟΕ.

«Αν η Ινδία κάνει ό,τι έκανε η Κίνα, η Ευρώπη ή οι ΗΠΑ, τότε όλοι μας θα έχουμε ένα πολύ ζοφερό κλιματικό μέλλον», δήλωσε ο Σακάρ Αντάνι στο CNN, αναφερόμενος στην ιστορική χρήση ορυκτών καυσίμων κατά την ανάπτυξη αυτών των χωρών.

Το μέλλον

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του δεν είναι δραματικές. Η Ινδία έχει την άνεση τώρα να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό τουλάχιστον 6% τα επόμενα χρόνια, λένε οι αναλυτές, και μπορεί να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Καθώς αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται, ο αστικός πληθυσμός της θα εκτοξευθεί, οδηγώντας σε μαζική αύξηση της κατασκευής κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων και άλλων κτιρίων. Σύμφωνα με αναλυτές, η Ινδία πρόκειται να προσθέτει στον αστικό της πληθυσμό το ισοδύναμο ενός Λονδίνου κάθε χρόνο για τα επόμενα 30 χρόνια.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να εκτοξευθεί στα ύψη τα επόμενα χρόνια λόγω παραγόντων που κυμαίνονται από τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου έως την κλιματική αλλαγή. Η τελευταία τροφοδοτεί θανατηφόρους καύσωνες σε ολόκληρη την Ινδία, με αποτέλεσμα η ιδιοκτησία κλιματιστικών να σημειώνει απότομη αύξηση τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι το 2050, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα οικιακά κλιματιστικά της Ινδίας θα ξεπεράσει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας σε ολόκληρη την Αφρική σήμερα, δήλωσε ο ΙΕΑ.

Η Ινδία δεν μπορεί να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της χωρίς καταστροφικές συνέπειες για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Αν προστεθούν 800 GW θερμικής δυναμικότητας με καύση άνθρακα, τότε αυτό από μόνο του θα σκοτώσει όλες τις άλλες πρωτοβουλίες βιώσιμης ενέργειας που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εξήγησε ο Αντάνι.

Και οι δύο πλευρές του δρόμου

Τα πράσινα σχέδια του ομίλου είναι εντυπωσιακά, αλλά οι ειδικοί σε θέματα κλίματος επικρίνουν τις συνεχιζόμενες μαζικές επενδύσεις του σε ορυκτά καύσιμα.

«Ο Γκαουτάμ Αντάνι συνεχίζει να περπατά και στις δύο πλευρές του δρόμου», δήλωσε ο Tim Buckley, διευθυντής του think tank Climate Energy Finance με έδρα το Σίδνεϊ.

Ο όμιλος Adani δεν είναι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους προγραμματιστές και διαχειριστές ανθρακωρυχείων στην Ινδία, αλλά διαχειρίζεται επίσης το αμφιλεγόμενο ανθρακωρυχείο Carmichael στην Αυστραλία, το οποίο έχει αντιμετωπίσει σφοδρές αντιδράσεις από τους ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής που λένε ότι αποτελεί «θανατική καταδίκη» για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

«Αντί να επενδύει δισεκατομμύρια σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων, η Ινδία θα εξυπηρετούνταν πολύ καλύτερα αν η Adani έβαζε το 100% των προσπαθειών και των πόρων της στην ανάπτυξη τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών χαμηλού κόστους», πρόσθεσε ο Buckley.

Περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία θα «εισέλθουν στο μεσαίο και ανώτερο εισόδημα κατά την επόμενη δεκαετία. Δεν μπορούν επομένως να στερηθούν τις βασικές ενεργειακές ανάγκες. Όλοι θα ήταν ευτυχείς αν μπορούσαμε να έχουμε ένα 100% αυτής της παροχής από βιώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά πρακτικά, αυτό δεν αποτελεί επιλογή προς το παρόν», πρόσθεσε η εταιρεία.

Είπε επίσης ότι οι ακτιβιστές στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες ιστορικά έχουν εκπέμψει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου, συχνά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ινδία να αναπτύξει την οικονομία της και τη βιομηχανία καθαρής ενέργειας ταυτόχρονα.

«Είναι επίσης πολύ σημαντικό να σεβαστούμε το γεγονός ότι κάθε χώρα έχει το δικό της δικαίωμα να διασφαλίσει ότι ο λαός της χώρας της εξυπηρετείται καλά από ενεργειακή άποψη», δήλωσε ο Αντάνι.

(από ot.gr)