Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι ζήτησε από τις παγκόσμιες αναπτυξιακές τράπεζες και τους μετόχους των κυβερνήσεών τους να χρηματοδοτήσουν νέα έργα πυρηνικής ενέργειας, δηλώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να καθυστερήσει η ενεργειακή μετάβαση, ανέφεραν οι Financial Times. Ο επικεφαλής της πυρηνικής εποπτικής αρχής του ΟΗΕ δήλωσε

στους Financial Times σε συνέντευξή του ότι η έλλειψη χρηματοδότησης της πυρηνικής ενέργειας χωρίς εκπομπές ρύπων από πολυμερείς δανειστές όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα ήταν "εκτός κλίματος" με τις επιθυμίες των περισσότερων μετόχων τους, προσθέτοντας ότι έχει υπάρξει μια "αλλαγή τάσης" στις προοπτικές για την πυρηνική ενέργεια λόγω της κλιματικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

"Όλες αυτές οι αναπτυξιακές τράπεζες ή τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ξεπερασμένα, δεν συμβαδίζουν με όσα συμβαίνουν", δήλωσε ο Grossi στην εφημερίδα. "Οι προοπτικές των τραπεζών φαίνεται να είναι ένα " μετα-Τσέρνομπιλ είδος μαντινάδας, το οποίο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ενδείξεις πολιτικής από τις χώρες και τις ιδέες και τα έργα που βλέπουμε".

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συμμετάσχουν σε μια "πρώτη στο είδος της" σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ενέργεια στις Βρυξέλλες αργότερα αυτό το μήνα, όπου αναμένεται να συζητήσουν πώς θα ξεπεραστούν οι αντιδράσεις ενός μικρού αριθμού εθνών, όπως η Γερμανία, στη χρήση αναπτυξιακών τραπεζών για τη χρηματοδότηση πυρηνικών έργων, δήλωσε ο Grossi στους FT.

Ο ΙΑΕΑ εκτιμά ότι οι ετήσιες πυρηνικές επενδύσεις θα πρέπει να υπερδιπλασιαστούν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, από σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια το 2022, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, προστίθεται στην έκθεση. (Δημοσίευση από τον Gursimran Kaur στη Βεγγαλουρού- επιμέλεια από τον Raju Gopalakrishnan)