Ο πληθωρισμός που μαστίζει την ευρωπαϊκή οικονομία υποχώρησε και πάλι τον Φεβρουάριο, πέφτοντας στο 2,6%, καθώς τα υψηλά επιτόκια, η συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η υποτονική ανάπτυξη συγκράτησαν την αύξηση των τιμών στα καταστήματα. Το ποσοστό του Φεβρουαρίου για τις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ συγκρίνεται με 2,8% από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η Eurostat.

Ο πληθωρισμός είναι πλέον πολύ χαμηλότερα από το μέγιστο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022, στο οποίο έφτασε αφού η Ρωσία διέκοψε τις περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου και έστειλε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

Αλλά η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απαιτεί χρόνο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε στο 4% από 5,6%, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στους ανθρώπους με μέτρια εισοδήματα, οι οποίοι ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους σε είδη πρώτης ανάγκης από ό,τι οι εύποροι. Ένας άλλος παράγοντας ήταν οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 3,7%.

Ένα βασικό σημάδι ότι ο πληθωρισμός χάνει την ισχύ του ήταν ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις διακυμάνσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων. Το ποσοστό αυτό, που παρακολουθείται στενά από την ΕKT ως μέτρο των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία, διαμορφώθηκε στο 3,1%, από 3,3% και το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2022.

Οι τιμές εκτοξεύθηκαν μετά τη διακοπή από τη Ρωσία των περισσότερων προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, στέλνοντας τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, και καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία οδήγησε σε εμπλοκή στις προμήθειες ανταλλακτικών και πρώτων υλών. Αυτά τα προβλήματα έχουν υποχωρήσει, αλλά η χαμένη αγοραστική δύναμη επιβράδυνε την οικονομία και πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη προλάβει να καλύψουν το χαμένο έδαφος μέσω νέων μισθολογικών συμφωνιών.

Η πτώση του πληθωρισμού φέρνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2%, που θεωρείται ο καλύτερος ρυθμός για την οικονομία. Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης αύξησε γρήγορα τα επιτόκια για να συμπιέσει τον πληθωρισμό από την οικονομία, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4% τον Σεπτέμβριο.

Τα υψηλότερα επιτόκια καταπολεμούν τον πληθωρισμό καθιστώντας ακριβότερη την αγορά πραγμάτων με πίστωση, μειώνοντας τη ζήτηση για αγαθά και την ανοδική πίεση στις τιμές. Ωστόσο, το υψηλότερο πιστωτικό κόστος μπορεί να συγκρατήσει την ανάπτυξη, και αυτό ήταν σε έλλειψη στην Ευρώπη. Η ευρωζώνη παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, έπειτα από συρρίκνωση 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη και τον μέτριο πληθωρισμό έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον στο πότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που καθορίζει τα επιτόκια συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξει ακόμη τα επιτόκια.

Το συμβούλιο και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι πιθανό να περιμένουν περισσότερα στοιχεία για τους μισθούς και τις τιμές για να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο πριν μειώσουν τα επιτόκια τον Ιούνιο, δήλωσε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING Bank.