Ένα έτος μετά, το έγκλημα των Τεμπών, όπου 57 νεαροί συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους, αναζητεί τους ενόχους. Παρεπέμφθη μεν στην «εξεταστική επιτροπή»(ΕΕ) της Βουλής, όχι για ν’ αποδοθούν οι αναλογούσες ποινικές και πολιτικές  ευθύνες αλλά για ν’ απαλλαγούν πολιτικά πρόσωπα του κατεστημένου. Ο εφέτης ανακριτής Λαρίσσης έχει εντοπίσει την τέλεση αξιοποίνων πράξεων δύο υπουργών για παράβαση καθήκοντος και απιστία.

Στο έγκλημα των Τεμπών δεν ενέχεται μόνον η δημοσία διοίκηση δι’ «ενδεχόμενο δόλον»  (εκ της παραλείψεως της εγκατάστασης αυτομάτου σηματοδοτήσεως των σιδηρογραμμών του ΟΣΕ και της καταχρήσεως 41 εκατομ. ευρώ, εξ Ευρωπαϊκών κεφαλαίων, από 15 στελέχη της δημοσίας εταιρίας ΕΡΓΟΣΕ) αλλά κι η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη. Ο  υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έδωσε εντολή στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, όπως παραχώσει («μπάζωμα») τα πειστήρια στον τόπο συγκρούσεως δύο τραίνων, την επομένη της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όπου η φονική πυρκαγιά από φορτίο «ξυλολίου», σκότωσε περισσοτέρους επιβάτες απ’ ό,τι η σύγκρουση.

Επίσης, η κυβερνητική πλειοψηφία στην ΕΕ απέτρεψε την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ως είχεν υποχρέωση από την νομοθεσία. Εξιλαστήριο θύμα αναγορεύθη ο σταθμάρχης Λαρίσσης στον οποίο επιρρίπτονται όλες οι ευθύνες του «ατυχήματος» και στο βάθος χρόνου, παραμονεύει η …παραγραφή του άρθρου 86 του συντάγματος. Ήδη, μία σύνοδος της βουλής αναλώθη. Στις δύο, οι πρωταίτιοι παραμένουν ακαταδίωκτοι και διώκονται οι συνεργοί.

Εάν η παρεμπόδιση της διερεύνησης του εγκλήματος υπό της Αστυνομίας και της δικαστικής ανακρίσεως δεν είναι παράδειγμα συγχύσεως των εξουσιών - κι όχι της  «διακρίσεως» κατά Μοντεσκιέ - τότε η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης: Επιχειρείται τώρα ο διαχωρισμός της κυρίας δικογραφίας απ’ τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς, ενώ τα δύο γεγονότα είναι άμεσα συνδεδεμένα. Ο Άρειος Πάγος δεν θα το επιτρέψει. Ανεξάρτητος εμπειρογνώμων ενετόπισε ίχνη του ευφλέκτου ξ υ λ ο λ ί ου στην επιχωματισθείσα περιοχή της συγκρούσεως των τραίνων.   

Το ερώτημα, γιατί μετεφέρετο ξυλόλιο, από εμπορική αμαξοστοιχία στην πρωτεύουσα εν παραβύστω, ως ύποπτο για νόθευση υγρών καυσίμων που διώκει απηνώς η Αρχή Δημοσίων Εσόδων, χρειάζεται αποσαφήνιση.

Εν τω μεταξύ, η γενική εισαγγελεύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΡΡΟ) Λάουρα Κουβέτσι έχει ζητήσει να παρουσιασθεί ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο Λουξεμβούργο, όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, διά να παράσχει εξηγήσεις «που πήγαν τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως;»

Η Εξεταστική, όπου απερρίφθη η παραπομπή επί ψευδορκία του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train και δεν διεκόπησαν οι εργασίες της όπως ζήτησαν οι συγγενείς των θυμάτων του «ατυχήματος», για να κληθούν κι άλλοι μάρτυρες, έχει επισύρει την προσοχή του Αρείου Πάγου που ζητεί εξονυχιστική διερεύνηση της υποθέσεως.  

Η ανάκριση αρχίζει στα τέλη του τρ. μηνός από τον ειδικό εφέτη ανακριτή στην Λάρισα, εις βάρος 32 προσώπων, εξ ων 18 δημοσίων υπαλλήλων, για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας και βαρείας σωματικής βλάβης εξ αμελείας κατά συρροήν και της ζημίας 41 εκατομ. ευρώ του Ελληνικού δημοσίου και της ΕΕ, από την αντισυμβατική διαίρεση της αμαρτωλής «σύμβασης 717».

Η απαγγελία κατηγορίας από τον εισαγγελέα  Λαρίσσης αναμένει το πόρισμα της Ε.Ε., για τα πολιτικά πρόσωπα (δύο πρώην υπουργών της κυβερνήσεως κι αξιωματικής αντιπολιτεύσεως), διά «παράβασιν καθήκοντος και απιστία». Το πόρισμα θα υποβληθεί εντός 15ημέρου, εκτός απροόπτου. Τα στραβά του, επεσήμαναν οι βουλευτές της αντιπολιτεύσεως.

«Οτιδήποτε πάει στραβά, θα πάει στραβά» λέγει ο νόμος του Μέρφυ(*). Ας προσέξει, λοιπόν,  το Μέγαρο Μαξίμου, που αγνοεί τις νομοτέλειες της κυβερνητικής αλαζονείας, κατατρυχώμενο με τον «γάμο» χιλίων ανωμάλων προσώπων στην Αθήνα. Η «σύμβαση 717» αποτελεί θρυαλλίδα για το κύρος της κυβερνήσεως της «Νέας Δημοκρατίας».

 (*) Merphy’s Law: “Anything that can go wrong will go wrong…” απ’ τον Αμερικανό μηχανικό ΄Εδουάρδο Α. Μέρφυ , που πέθανε το 1990.

Διαβάστε ακόμα