Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι το δορυφορικό σύστημα διαδικτύου Starlink του Elon Musk δεν είναι πιστοποιημένο για χρήση στη Ρωσία ούτε έχει παραδοθεί επίσημα στη Ρωσία και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η Ουκρανία, η οποία έχει χρησιμοποιήσει το Starlink για στρατιωτικές επικοινωνίες καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσής της με τη Ρωσία,

δήλωσε την Κυριακή ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν το Starlink σε τμήματα της Ουκρανίας που ελέγχουν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: "Αυτό δεν είναι ένα πιστοποιημένο σύστημα με εμάς- κατά συνέπεια, δεν μπορεί να προμηθεύεται επίσημα εδώ και δεν προμηθεύεται επίσημα. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσημα με οποιονδήποτε τρόπο".

"Γι' αυτό εδώ, ίσως, δεν πρέπει να αναμιχθούμε στη συζήτηση μεταξύ του καθεστώτος του Κιέβου και του επιχειρηματία Μοσχού", είπε, αναφερόμενος στην ουκρανική κυβέρνηση.

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Κυριακή ότι τα τερματικά Starlink χρησιμοποιούνται από μονάδες όπως η 83η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης της Ρωσίας, η οποία μάχεται κοντά στις πόλεις Κλιστσίεφκα και Αντρίεφκα στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

Σε ανάρτησή του στο X την Κυριακή, ο Μασκ δήλωσε: "Ο Μασκ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χρήστες που έχουν πρόσβαση στο σύστημα Starlink: "Εξ όσων γνωρίζουμε, κανένα Starlinks δεν έχει πωληθεί άμεσα ή έμμεσα στη Ρωσία".

"Ορισμένες ψευδείς ειδήσεις ισχυρίζονται ότι η SpaceX πουλάει τερματικά Starlink στη Ρωσία", ανέφερε ο Μασκ στην ανάρτηση στο X, το οποίο του ανήκει επίσης. "Αυτό είναι κατηγορηματικά ψευδές".