Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) θεωρεί ότι το τρέχον επίπεδο αποθήκευσης πετρελαίου στα κράτη μέλη είναι επαρκές για να αναλάβει δράση εάν απαιτείται για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου και δεν βλέπει την ανάγκη να αυξηθούν οι απαιτήσεις στρατηγικών αποθεμάτων, δήλωσε αξιωματούχος του Οργανισμού την Τρίτη

Ο ΙΕΑ, που εδρεύει στο Παρίσι, είχε ανακοινώσει νωρίτερα εντός του Οκτωβρίου ότι είναι έτοιμος να δράσει εάν χρειαστεί για να διατηρήσει τις προμήθειες των αγορών σε καλό επίπεδο, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή προκαλεί αβεβαιότητα και ενέχει κινδύνους για τις ροές πετρελαίου από την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα 95 δολάρια το βαρέλι μετά την επίθεση-σοκ της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων στις αρχές Οκτωβρίου, προκαλώντας έναν από τους σημαντικότερους γεωπολιτικούς κινδύνους για τις αγορές πετρελαίου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Οι 31 χώρες-μέλη του ΙΕΑ αποδέσμευσαν το 2022 δύο φορές ποσότητες πετρελαίου, συνολικού ύψους 182,7 εκατομμυρίων βαρελιών, από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης που διαθέτουν ως απάντηση στην αναταραχή της αγοράς που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Αλλά θα παρακολουθούμε την κατάσταση", δήλωσε ο Keisuke Sadamori, διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας του IEA, σε συνέντευξη στο Reuters στο περιθώριο συνεδρίου στη Σιγκαπούρη.

Ο ΙΕΑ απαιτεί από τα κράτη-μέλη να διατηρούν αποθέματα πετρελαίου ισοδύναμα με τουλάχιστον 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών πετρελαίου και να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν συλλογικά σε σοβαρές διαταραχές του εφοδιασμού που επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Ο τρέχων συνολικός όγκος των στρατηγικών αποθεμάτων των μελών του Οργανισμού υπολογίζεται σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια βαρέλια.

"Έχοντας ως μέτρο τις 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών, νομίζω ότι αυτό [το επίπεδο] θα πρέπει να είναι αρκετά καλό αυτή τη στιγμή. Τέτοιου είδους αποθέματα είναι απαραίτητα όχι μόνο για τη λήψη πραγματικών μέτρων αλλά και για να διατηρηθεί κάποια εμπιστοσύνη στην αγορά", δήλωσε ο Sadamori. Ωστόσο, ορισμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα για να βελτιώσουν τα αποθέματά τους. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αγοράσουν 6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου για παράδοση στο Strategic Petroleum Reserve τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Ο Sadamori επανέλαβε επίσης το σχόλιο του ΙΕΑ πριν από δύο εβδομάδες ότι δεν υπήρξε άμεσος αντίκτυπος στη φυσική προσφορά ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. “Αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση όσον αφορά την εξέλιξη στο μέλλον”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη δυναμική της προσφοράς πετρελαίου, ο Sadamori είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν τα επίπεδα εξαγωγής πετρελαίου της Ρωσίας θα επηρεαστούν από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε ρωσικές εταιρείες πετρελαιοφόρων για παραβίαση του ανώτατου ορίου τιμών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Sadamori ανέφερε ότι αναμένει πως η Κίνα θα συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα αποτελματωθεί σταδιακά καθώς η απορρόφηση ηλεκτρικών οχημάτων και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα περιορίσουν την κατανάλωση καυσίμων στις μεταφορές, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για πετροχημικά προϊόντα παραμένει ισχυρή.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΕΑ μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου για το 2024 στην έκθεσή του για τον μήνα Οκτώβριο στα 880.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) από την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 1 εκατομμυρίου bpd, επικαλούμενος τις σκληρότερες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και την πρόοδο στην ενεργειακή απόδοση που θα επιδράσουν αρνητικά στην κατανάλωση.