Ο Έβρος αντιστέκεται: Η παραγωγή μεταξωτών νημάτων πού είχε διακοπεί πριν μερικά χρόνια από έλλειψη πρώτης ύλης, τις ίνες μεταξοσκωλήκων, επανέρχεται στο Σουφλί. Οι πυρκαγιές του θέρους δεν αποθαρρύνουν τους ακρίτες μας. Η απόκτηση, από μεταξωβιομηχανία του Σουφλίου, μηχανής που επιτρέπει την συλλογή μεταξωτών ινών και την μετατροπή τους σε νήμα,

αναμένεται να αναζωογονήσει  την παραγωγή μεταξωτών ενδυμάτων που παρά τις δυσκολίες, δεν έπαυσε ποτέ να υπάρχει στο Σουφλί.

Η μεταξωτή γραβάτα για τους άνδρες που κατηργήθη από την αριστερά , είναι βέβαια δύσκολο να επανέλθει ως ανδρική μόδα αλλά μαζί με την άνοδο της κεντροδεξιάς, τα μεταξωτά μανδήλια των γυναικών «κάνουν θραύση» στην αγορά εγχώρια και στο εξωτερικό.

Ο κλάδος της σηροτροφίας είχε παρακμάσει στον Έβρο από την έλλειψη εργατικών χειρών , για την παραδοσιακή παραγωγή του μεταξωτού νήματος από κουκούλια μεταξοσκωλήκων. Το μεταξωτό νήμα σήμερα εισάγεται από τη Γαλλία και Ιταλία και το πιο εκλεκτό, απ’ την Ιαπωνία.

Η παραδοσιακή σηροτροφία είχε μεταφερθεί στην Ελλάδα από την Μικρά Ασία. Στην επαρχία του Σουφλίου του νομού ΄Εβρου,  εγκατεστάθησαν Έλληνες πρόσφυγες με την ανταλλαγή πληθυσμού προ 100 ετών, οι οποίοι παρήγαγαν μεταξωτά στην Τουρκία. Προπολεμικώς ευδοκίμησε στο Σουφλί αλλά με την άρση της δασμολογικής προστασίας, λόγω ένταξης στην ΕΕ το 1981, και την αύξηση του κόστους των εργατικών χ ε ι ρ ώ ν (κυριολεκτικώς για τα μεταξωτά νήματα) προκάλεσαν την συρρίκνωση της σηροτροφίας στην χώρα μας.

Στο Σουφλί απομένουν σήμερα ελάχιστες βιοτεχνίες κι ένα θαυμάσιο, ιδιωτικό Μουσείο Μετάξης που συντηρούν απόγονοι των πρώτων σηροτρόφων, που αξίζει να επισκεφθεί κάθε ενδιαφερόμενος.

Η μόδα των μεταξωτών και η στροφή της κατανάλωσης προς ευγενή υφάσματα (λινά, μεταξωτά, μάλλινα) που είναι απαλλαγμένα από χημικά (από λιπάσματα, φυτοφάρμακα) δημιουργεί την «ιδία αυτής ζήτηση». Το μετάξι έχει μέλλον…

 Οι προοπτικές του κλάδου της μεταξωποιΐας στην χώρα ενθαρρύνονται από την μηχανοποίηση της παραγωγής νήματος ακριβώς την στιγμή που εφαίνετο να εκλείπουν. Για τον ακριτικό νομό Έβρου είναι μεγάλη ευκαιρία και εθνική ανάγκη. Είναι κι αυτό μία απάντηση στους εμπρηστές του δάσους της Δαδιάς.

 

(*) Σηρικόν= το μετάξι, προερχόμενο από τους Σήρους (Κινέζους).Το πήραν μυστικά απ’ τη Κίνα και μετέφεραν  αυγά μεταξοσκωλήκων στην Κων/λη  Έλληνες  μοναχοί , απεσταλμένοι των Βυζαντινών αυτοκρατόρων στην Κίνα τον έβδομο αιώνα μ.Χ. η οποία είχε μέχρι τότε το μονοπώλιον. Βυζαντινοί άρχοντες και παπάδες θάμπωναν τους βαρβάρους με τις απαστράπτουσες , μεταξωτές αμφιέσεις τους.

Σήμερα τα μεταξωτά ρούχα δεν θεωρούνται είδος πολυτελείας ούτε όμως και ευρείας καταναλώσεως.