Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο εταιρείες που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, στην πρώτη επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην αποκοπή των εσόδων του Κρεμλίνου, καθώς συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι οι δύο εταιρείες, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία, είχαν χρησιμοποιήσει ναυτιλιακές υπηρεσίες με έδρα τις ΗΠΑ, ενώ μετέφεραν ρωσικό αργό

που αγοράστηκε σε τιμή υψηλότερη των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, παραβιάζοντας το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου που επέβαλαν οι χώρες της G7 στη Μόσχα πέρυσι, αναφέρουν οι FT.

Τα μέτρα επιβολής έρχονται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας των χωρών της G7 να περιορίσουν τη ροή πετροδολαρίων προς το πολεμικό ταμείο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. 

"Η σημερινή ενέργεια καταδεικνύει τη συνεχή δέσμευσή μας να μειώσουμε τους πόρους της Ρωσίας για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας και να επιβάλουμε το ανώτατο όριο τιμών", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντέιμο.

Η επιβολή των νέων κυρώσεων έρχεται καθώς η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να ασκήσει πίεση στο Κρεμλίνο για τον πόλεμό του στην Ουκρανία και να δείξει την υποστήριξή της στο Κίεβο, αφού το Κογκρέσο παρέλειψε πρόσφατα περισσότερη χρηματοδότηση για τη χώρα σε ένα προσωρινό μέτρο δαπανών.

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι τα έσοδα του Κρεμλίνου από τον φόρο πετρελαίου ήταν μειωμένα κατά 45% από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο φέτος σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2022. Όμως η Μόσχα αποφεύγει ολοένα και περισσότερο τις κυρώσεις για το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου της, με σχεδόν τα τρία τέταρτα του ρωσικού αργού να ταξιδεύουν χωρίς δυτική ασφάλιση τον Αύγουστο.

Το ράλι στις τιμές του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες βοήθησε επίσης τη Ρωσία, με το αργό τύπου Brent να αυξάνεται περισσότερο από ένα τρίτο μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου σε σχεδόν 100 δολάρια το βαρέλι, πριν πέσει και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι επέβαλε κυρώσεις στην εταιρεία Lumber Marine με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη μεταφορά ρωσικού αργού που αγοράστηκε για περισσότερα από 75 δολάρια το βαρέλι με το πλοίο SCF Primorye. Επιβάλλει επίσης κυρώσεις στην τουρκική Ice Pearl Navigation Corp, το πλοίο της οποίας Yasa Golden Bosphorus διακίνησε ρωσικό αργό που αγοράστηκε για περισσότερα από 80 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν παρόχους υπηρεσιών με έδρα τις ΗΠΑ κατά τη μεταφορά του πετρελαίου.

Η τουρκική Yasa Holding, η οποία διαχειρίζεται το Yasa Golden Bosphorus, δήλωσε ότι όλα τα ταξίδια του πλοίου χρησιμοποίησαν δυτική ασφάλιση και συμμορφώθηκαν με τους κανόνες της G7, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης ότι κάθε αποστολή ρωσικού πετρελαίου συνοδεύεται από "βεβαίωση" ότι το αργό έχει πωληθεί για λιγότερο από 60 δολάρια το βαρέλι.

"Όλοι οι έλεγχοι των κυρώσεων/της δέουσας επιμέλειας πραγματοποιήθηκαν πολύ σωστά", ανέφερε.

Τα στοιχεία παρακολούθησης του πλοίου έδειξαν ότι η ExxonMobil ναύλωσε πρόσφατα το πλοίο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα, καθ' οδόν προς το Χιούστον, έχοντας παραλάβει ένα φορτίο αργού από τον Καναδά στις 5 Οκτωβρίου.

Η ExxonMobil ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι "συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους και δεν εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο ή προϊόντα". Πρόσθεσε ότι το διακινούμενο πετρέλαιο προερχόταν από τον Καναδά.

Αξιωματούχος της G7 από τον συνασπισμό για την επιβολή ανώτατων τιμών δήλωσε ότι η ExxonMobil δεν ήταν ο στόχος των κυρώσεων και ότι ο συνασπισμός συνεργάζεται με την εταιρεία και άλλα μέρη που δεν ήταν στόχοι για να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθούν στο στόχαστρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, το SCF Primorye διαχειρίζεται η Sun Ship Management, μια εταιρεία του Ντουμπάι στην οποία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή αποτελεί μέρος της Sovcomflot, του κρατικά υποστηριζόμενου ρωσικού στόλου δεξαμενόπλοιων.

Η δήλωση της G7 ανέφερε επίσης ότι "δεδομένων των πρόσφατων κινήσεων των τιμών", "εστιάζει στην υποστήριξη της συμμόρφωσης και της επιβολής της πολιτικής [για το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου]".

"Όπου έχουμε αποδείξεις ότι εταιρείες ή πρόσωπα έχουν εμπλακεί σε παράνομες ή παραπλανητικές πρακτικές που σχετίζονται με μεταφορές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ρωσικής προέλευσης, θα αντιδράσουμε σύμφωνα με τα αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από τα μέλη του συνασπισμού", αναφέρεται.

Αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου πρέπει να ενισχυθεί, με τον Μπρούνο Λε Μαίρ, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, να λέει την Πέμπτη ότι ενώ ήταν η "σωστή πολιτική", τώρα πρέπει να "ενισχυθεί".

"Πιστεύω ακράδαντα ότι το ανώτατο όριο τιμών ήταν μια καλή απόφαση, ήταν αποτελεσματικό [στη μείωση] των εσόδων από το πετρέλαιο από τη Ρωσία", δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των ετήσιων συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές. Είπε όμως ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη "κενά".

Μιλώντας στο Μαρακές την Τετάρτη, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν υπογράμμισε την ανάγκη οι ΗΠΑ "να συνεχίσουν να επιβάλλουν σοβαρό και αυξανόμενο κόστος στη Ρωσία και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα πληρώσει για τη ζημία που έχει προκαλέσει".

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Yellen επέκτεινε την υποστήριξή της στις ευρωπαϊκές προτάσεις για τη χρήση των κερδών που προκύπτουν από τα περισσότερα από 200 δισ. ευρώ ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να βοηθηθεί η Ουκρανία. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων φυλάσσεται στον μεγαλύτερο οίκο εκκαθάρισης στον κόσμο, τον βελγικό Euroclear.