Αυξημένες οι Τιμές του Αργού Εν Όψει της Συνάντησης του OPEC + - Άνοδος Παραγωγής για Δεύτερο Συνεχόμενο Μήνα

Αυξημένες οι Τιμές του Αργού Εν Όψει της Συνάντησης του OPEC + - Άνοδος Παραγωγής για Δεύτερο Συνεχόμενο Μήνα
energia.gr
Δευ, 2 Οκτωβρίου 2023 - 16:36

 Σημαντική αυξημένες είναι οι τιμές του πετρελαίου σήμερα λόγω της ανησυχίας που επικρατεί ανάμεσα στους επενδυτές για ενδεχόμενη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, εν όψει και της συνάντησης του OPEC + την Τετάρτη. Ωστόσο, η συμφωνία στη Γερουσία για την χρηματοδότηση της Κεντρικής Κυβέρνησης αποτρέποντας το shutdown, δημιούργησε κάποιο αίσθημα 

«ασφάλειας» στην αγορά. Παράλληλα, έρευνα του Reuters δείχνει ότι η παραγωγή πετρελαίου του OPEC αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου κέρδιζε, νωρίτερα σήμερα 0,52%, φτάνοντας στα 91,26 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Επίσης, το πετρέλαιο Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου ήταν αυξημένο κατά 0,62% στα 92,77 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

Ο OPEC με τη Ρωσία και άλλους συμμάχους, ή αλλιώς OPEC+, θεωρείται, πάντως, απίθανο να τροποποιήσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου κατά σημαντική συνάντηση της ομάδας την Τετάρτη όπως ανέφεραν στο Reuters τέσσερις πηγές του OPEC +.

Αύξηση παραγωγής στον OPEC για δεύτερο συνεχόμενο μήνα με «πρωταγωνιστές» Νιγηρία και Ιράν

Η παραγωγή πετρελαίου του OPEC αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters τη Δευτέρα, η οποία οδήγησε σε αυξήσεις στη Νιγηρία και το Ιράν παρά τις συνεχιζόμενες περικοπές παραγωγής στη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της ευρύτερης συμμαχίας OPEC + για τη στήριξη της αγοράς.

Τον περασμένο μήνα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άντλησε 27,73 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την έρευνα, αυξημένη κατά 120.000 βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο.

Η παραγωγή τον Αύγουστο είχε ανέβει για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Στην άνοδο κατά τον μήνα Σεπτέμβριο πρωταγωνίστησε η Νιγηρία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει κλοπές της παραγωγής της και εν γένει την ανασφάλεια στην πετρελαιοπαραγωγική της περιοχή. Ειδικότερα, η πέτυχε σημαντική αύξηση στις εξαγωγές τον Σεπτέμβριο χωρίς να υπάρξει σημαντική διακοπή στις αποστολές, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία και τις πηγές της έρευνας, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 110.000 βαρέλια την ημέρα. Η χώρα στοχεύει σε περαιτέρω ανάκαμψη μέχρι το 2024.Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο Ιράν, σύμφωνα με την έρευνα, του οποίου η παραγωγή άγγιξε τα 3,15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στο υψηλότερο σημείο από το 2018, τη χρονιά κατά την οποία η Ουάσιγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, σύμφωνα με έρευνες του Reuters αλλά και στοιχεία του OPEC.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση στις ιρανικές εξαγωγές φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας του Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ αλλά και της διακριτικότητας της Ουάσιγκτον στην εφαρμογή τους, καθώς οι δύο χώρες επιζητούν καλύτερες σχέσεις.

Η παραγωγή από τα 10 μέλη του OPEC, που υπόκεινται σε συμφωνίες μείωσης της παραγωγής του OPEC +, αυξήθηκε κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του Κόλπου διατήρησαν σταθερή τη συμμόρφωσή τους με τις συμφωνημένες περικοπές ενώ προέβησαν και σε επιπλέον εθελοντικές μειώσεις. Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού, διατήρησε την παραγωγή του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου κοντά στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς η χώρα αύξηση την εθελοντική περικοπή παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για να παράσχει επιπλέον υποστήριξη στην αγορά. Το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αύξησαν ελαφρά την παραγωγή, ενώ η προσφορά της Αγκόλας παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα στο καρτέλ, κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα λόγω πτώσης των εξαγωγών.

Η παραγωγή του OPEC εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τον στόχο κατά περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα, κυρίως επειδή η Νιγηρία και η Αγκόλα δεν διαθέτουν την ικανότητα να αντλήσουν το συμφωνημένο επίπεδο παραγωγής.

Η έρευνα του Reuters στοχεύει στην παρακολούθηση της προσφοράς στην αγορά και βασίζεται σε ναυτιλιακά δεδομένα που παρέχονται από εξωτερικές πηγές, δεδομένα ροών της Refinitiv Eikon, πληροφορίες από εταιρείες που παρακολουθούν ροές, όπως η Petro-Logistics και η Kpler, και πληροφορίες που παρέχονται από πηγές σε εταιρείες πετρελαίου, τον OPEC και συμβουλευτικές.