Στην διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης η προσοχή των καταναλωτών στράφηκε στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος. Λογικό γιατί οι τιμές εκτοξεύτηκαν κυρίως λόγω του φυσικού αερίου. Οι κυβερνήσεις αντέδρασαν και καμία δεν αντέδρασε τόσο πολύ όσο η ελληνική κυβέρνηση

Που βρήκε ένα τρόπο να εξουδετερώσει την εισαγόμενη κρίση στις ανταγωνιστικές χρεώσεις με γενναιόδωρες επιδοτήσεις. Την ίδια στιγμή όμως με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ πρώην ΡΑΕ) χωρίς να το διαφημίσει ιδιαίτερα προκάλεσε αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που επιφέρουν αύξηση στην δαπάνη για ρεύμα ενός μέσου καταναλωτή κατά 12% περίπου.

Το allazorevma.gr επιμένει στην δημοσιοποίηση του θέματος, παρόλο που αισθανόμαστε μια περίεργη μοναξιά στην προσπάθεια μας αυτή, για πολλούς λόγους: 

  • Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις δεν υπόκεινται στην βάσανο του ανταγωνισμού. Στην πράξη τις καθορίζει το κράτος και ο πολίτης δεν μπορεί να αντιδράσει με κανένα  τρόπο. Το ύψος τους αποφασίζεται με μια διαδικασία που είναι – ειδικά στην χώρα μας αδιαφανής κι πολύπλοκη. Είναι αμφίβολο αν ακόμα και τεχνικά καταρτισμένοι κατανοούν τους ακριβείς υπολογισμούς.
  • Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις παραμένουν μόνιμα στους λογαριασμούς. Η αναστάτωση στις αγορές φυσικού αερίου θα τελειώσει (και αν όχι το κράτος θα επιδοτήσει) – οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις όμως θα παραμείνουν.
  • Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι ιστορικά χαμηλότερες την Ελλάδα από ότι στην υπόλοιπη (προηγμένη) Ευρώπη. Είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι η διαφορά θα κλείσει ταχύτατα – ειδικά τώρα που έχουμε ιδιώτες επενδυτές στο Δίκτυο (Οι χρεώσεις δικτύου στην Γερμανία είναι 3πλάσιες από ότι στην Ελλάδα – μάλλον ήταν πριν τις δικές μας πρόσφατες αποφάσεις).
  • Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις από την φύση τους είναι αυτές στις οποίες κυρίως θα ενσωματωθεί στο μέλλον το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της υποδομής που θα χρειαστεί να χτιστεί για να επιτευχθούν οι στόχοι του Net Zero.
  • Τέλος και πιο σημαντικό ίσως, είναι ότι οι αυξήσεις αυτές έχουν γίνει “εν κρυπτώ και παραβύστω”. Σιωπή του Τάφου για το ευρύ κοινό όχι μόνο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς αλλά και από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα (εκτός από τις αναρτήσεις του allazorevma.gr!)

Στον Πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται ή αύξηση που επιφέρουν για τον μέσο καταναλωτή δυο πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΕΕΥ που δεν έχουν εμφανισθεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών ακόμα (για λόγους που δεν θα κάνουμε τον κόπο να υποθέσουμε).

Στο Πίνακα φαίνεται ότι τα ΥΚΩ και οι χρεώσεις δικτύου διανομής αυξάνονται κατά 86% με τις αποφάσεις αυτές (για καταναλωτή με 3,75 MWh τον χρόνο). Από 119 ευρώ τον χρόνο θα πληρώνει 221. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 50% στο κόστος των ρυθμιζόμενων- από 56 σε 83 ευρώ/MWh. Αν τα ποσά αυτά προστεθούν στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, που στον μέσο όρο λόγω των επιδοτήσεων έχουν μείνει σταθερές εδώ και περίπου 10 μήνες, η αύξηση στην τιμή του ρεύματος λόγω των επιβαρύνσεων στα ρυθμιζόμενα ανεβαίνει στο 12%.

Η διαχείριση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων είναι (και θα είναι περισσότερο στο μέλλον) ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην αγορά του ρεύματος. Και θα είναι πολιτικό πρόβλημα – γιατί δεν θα είναι σε θέση οι κυβερνήσεις να τα φορτώνουν στο διεθνές περιβάλλον. Με την ευκαιρία τώρα που έχουμε εκλογές μήπως να ρωτήσουμε τους πολιτευόμενους και τα κόμματα;