Κατά πληροφορίες της «Κ», ο αερομεταφορέας μόνο προς 50 εργαζομένους χρωστάει αποδοχές (δεδουλευμένες και υπερημερίας) περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερο δεδομένου ότι η Ellinair απασχολούσε περισσότερα από 260 άτομα (στοιχεία 2019).
Σύμφωνα εξάλλου με έγγραφο που έχει δει η «Κ», μόνο για δεδουλευμένες αποδοχές του διαστήματος Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2021 και για επιδόματα αδείας των ετών 2020-2021 οι οφειλές προς το σύνολο των εργαζομένων τοποθετούνται σε 449.200 ευρώ. Με στόχο τη διεκδίκηση των απαιτήσεών του, αριθμός των εργαζομένων της αεροπορικής έχει ζητήσει την ποινική δίωξη της εταιρείας κι έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οι ενέργειες αυτές, κατά πληροφορίες, οδήγησαν πρόσφατα τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2021 η έκδοση κατά της εταιρείας διαταγής πληρωμής, από περισσότερους από 30 εργαζομένους, σε εφαρμογή της οποίας επιχειρήθηκαν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2022 με Κοινή Υπουργική Απόφαση η Ellinair έλαβε οικονομική ενίσχυση 6,8 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι ακατάσχετο και αντιστοιχεί στην οικονομική ζημία –απώλεσε το 95% του τζίρου της– που υπέστη η αεροπορική λόγω της πανδημίας από 18 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2021. Η εν λόγω ΚΥΑ είναι σε συνέχεια απόφασης της Κομισιόν για καταβολή ενίσχυσης στην Ellinair.
Κι ενώ παραμένει άγνωστο εάν και πότε η αεροπορική, που φέρεται να έχει ρυθμίσει τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα εξοφλήσει τα χρέη προς τους εργαζομένους, εξίσου αγνοείται εάν θα καταφέρει να επαναλειτουργήσει. Στις 11 Δεκεμβρίου 2022 τέθηκε σε καθεστώς αναστολής καταχώρισης από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), επειδή δεν δημοσίευσε εμπρόθεσμα τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2021. Το καθεστώς αναστολής ήρθη πριν από μερικές εβδομάδες και ορίστηκαν ορκωτοί ελεγκτές για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του 2022.
H αεροπορική που, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, φέρεται να έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο ομάδας επιχειρηματιών από την Κρήτη με δραστηριότητα στον τουρισμό, φιλοδοξεί να ξεκινήσει ναυλωμένες πτήσεις. Ενα όμως από τα πολυάριθμα εμπόδια που θα πρέπει να υπερβεί σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν διαθέτει έγκυρο πιστοποιητικό αερομεταφορέα (AOC), απουσιάζοντας από τη λίστα των συνολικά 24 αδειοδοτημένων ελληνικών αεροπορικών εταιρειών της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.
Η Ellinair, ως θυγατρική του ομίλου Μουζενίδη, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2013 προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του πρακτορείου ταξιδιών Mouzenidis Travel σε αεροπορικές θέσεις, ως επί το πλείστον από και προς τη Ρωσία. Το 2015 ενέταξε στο πρόγραμμα δρομολογίων της προγραμματισμένες πτήσεις, φθάνοντας να πραγματοποιήσει πτήσεις από πέντε βάσεις σε 42 προορισμούς. «Η Ellinair δεν βρίσκεται σε αναστολή εργασίας, αλλά τελεί εν αναμονή επανέναρξης του πτητικού της έργου. Προχωρεί με τη συντήρηση των αεροσκαφών της, ώστε να είναι σε θέση να πετάξει όταν οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε αυτή η πανδημία το επιτρέψουν», είχε ανακοινώσει η αεροπορική τον Ιούλιο του 2021.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")