Η επανάσταση του σχιστόλιθου στις ΗΠΑ αναδιαμόρφωσε δραστικά τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Η μέθοδος διάτρησης του σχιστόλιθου ήταν μια από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες ανάπτυξης, από την απογείωση της παραγωγής το 2008 μέχρι που το Permian κατάφερε να κλέψει το μανδύα από το Ghawar της Σαουδικής Αραβίας ως το πιο παραγωγικό κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία.

Συνολικά, το Reuters εκτίμησε ότι "η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον 10-11 εκατομμύρια bpd υψηλότερη από ό,τι θα ήταν χωρίς τις οριζόντιες γεωτρήσεις και την υδραυλική ρηγμάτωση".

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα το σχιστολιθικό πεδίο δυσκολεύεται να αυξήσει την παραγωγή λόγω μιας σειράς προκλήσεων, όπως η πίεση των επενδυτών για αύξηση των αποδόσεων, ο περιορισμένος εξοπλισμός και οι εργαζόμενοι, καθώς και η έλλειψη κεφαλαίων.
Αλλά ο γίγαντας του σχιστόλιθου ExxonMobil, ποντάρει τώρα ότι οι παραγωγοί σχιστόλιθου μπορούν να διπλασιάσουν την παραγωγή αργού από τα υπάρχοντα πηγάδια τους, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες fracking.

"Υπάρχει πολύ πετρέλαιο που μένει στο έδαφος. Το fracking υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, αλλά η επιστήμη του fracking δεν είναι καλά κατανοητή", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Darren Woods την Πέμπτη στο συνέδριο Bernstein Strategic Decisions. Ο Woods αποκάλυψε ότι η Exxon εργάζεται επί του παρόντος σε δύο συγκεκριμένους τομείς για τη βελτίωση του fracking. Πρώτον, η εταιρεία προσπαθεί να κάνει fracking με μεγαλύτερη ακρίβεια κατά μήκος της γεώτρησης, ώστε να αποστραγγίζεται περισσότερο εμποτισμένο με πετρέλαιο πέτρωμα. Επίσης, αναζητά τρόπους για να κρατήσει τις ρωγμές που έχουν υποστεί ρωγμές ανοιχτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να ενισχύσει τη ροή του πετρελαίου.

Σχιστολιθικά φράγματα

Ευτυχώς, το Shale Patch των ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να περιμένει την Exxon να τελειοποιήσει τις νέες τεχνολογίες fracking. Υπάρχει ήδη μια αποδεδειγμένη τεχνολογία για τους παραγωγούς πετρελαίου να επιστρέφουν σε υπάρχοντα πηγάδια και να τους δίνουν μια δεύτερη, υψηλής πίεσης έκρηξη για να αυξήσουν την παραγωγή με ένα κλάσμα του κόστους του ανοίγματος ενός νέου πηγαδιού.

Η επαναθραύση (refracturing) είναι μια λειτουργία που έχει σχεδιαστεί για την επαναδραστηριοποίηση ενός πηγαδιού μετά από μια αρχική περίοδο παραγωγής και μπορεί να επαναφέρει την παραγωγικότητα του πηγαδιού σε σχεδόν αρχικούς ή και υψηλότερους ρυθμούς παραγωγής, καθώς και να παρατείνει την παραγωγική διάρκεια ζωής ενός πηγαδιού. είται όλο και περισσότερο καθώς η τεχνολογία των γεωτρήσεων βελτιώνεται, η γήρανση των πετρελαιοπηγών μειώνει την παραγωγή και οι εταιρείες προσπαθούν να κάνουν περισσότερα με λιγότερα. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Petroleum Technology, νέα έρευνα από το Eagle Ford Shale στο νότιο Τέξας δείχνει ότι τα πηγάδια που έχουν υποστεί επαναθραύση με χρήση επενδεδυμένων υλικών είναι ικανά να ξεπεράσουν ακόμη και τα νέα πηγάδια, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία επωφελούνται από πιο σύγχρονα σχέδια ολοκλήρωσης.

Η JPT εκτιμά επίσης ότι ο σχιστόλιθος Bakken της Βόρειας Ντακότα εκτείνεται σε περίπου 400 πηγάδια ανοικτής οπής ικανά να αποφέρουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια εάν υποστούν re-frac. Σημειωτέον, η εκτίμηση αυτή προέρχεται από τιμές πετρελαίου στα 60 δολάρια/βαρέλι έναντι της φετινής μέσης τιμής πετρελαίου σχεδόν 90 δολάρια/βαρέλι. Σύμφωνα με τον Garrett Fowler, διευθύνοντα σύμβουλο της ResFrac, η επαναδιάθλαση μπορεί να είναι έως και 40% φθηνότερη από την επαναδιάτρηση.

Ο Fowler λέει ότι η πιο συνηθισμένη μέθοδος re-frac περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας χαλύβδινης επένδυσης μέσα στην αρχική γεώτρηση και στη συνέχεια την ύπαρξη οπών μέσα από το χαλύβδινο περίβλημα για την πρόσβαση στον ταμιευτήρα. Η διαδικασία χρησιμοποιεί συνήθως το μισό χάλυβα και άμμο frac σε σχέση με ένα νέο πηγάδι.

Το re-frac έχει πολύ νόημα στο σημερινό πληθωριστικό περιβάλλον. Τον Απρίλιο, ο παραγωγός σχιστολιθικών προϊόντων του Τέξας Callon Petroleum Company  αποκάλυψε ότι η άμμος frac, οι σωλήνες γεώτρησης και το κόστος εργασίας έχουν αυξήσει το κόστος υπηρεσιών γεώτρησης και ολοκλήρωσης πηγαδιών κατά ~20% σε ετήσια βάση. Η Callon και η Hess Corp., οι οποίες πραγματοποιούν γεωτρήσεις στον σχιστόλιθο Bakken της Βόρειας Ντακότα, αναγκάστηκαν να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς κεφαλαιουχικών δαπανών λόγω του κόστους, με την Callon να προσθέτει 75 εκατ. δολάρια στον αρχικό της προϋπολογισμό, ενώ η Hess πρόσθεσε 200 εκατ. δολάρια στις δαπάνες της. "Τεχνικές όπως η επαναδιάτρηση θα επιτρέψουν στη βιομηχανία να συνεχίσει να συλλέγει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από αυτά τα κοιτάσματα", δήλωσε ο Stephen Ingram, περιφερειακός αντιπρόεδρος της εταιρείας υδραυλικής ρωγμάτωσης Halliburton Company.

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα: η επαναδιάτρηση δεν απαιτεί πρόσθετες κρατικές άδειες ή νέες διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες γης. Είναι επίσης λιγότερο ενοχλητικές για το περιβάλλον, επειδή οι περιοχές των γεωτρήσεων έχουν ήδη πρόσβαση σε δρόμους.

"Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και την αύξηση των μισθών, τώρα είναι μια πολύ καλή στιγμή για τους φορείς εκμετάλλευσης να αρχίσουν να εξετάζουν τα πηγάδια για ευκαιρίες re-frac", δήλωσε στο Reuters ο Matt Johnson, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Primary Vision Network.

Τα refracs έχουν επίσης επιδείξει υψηλότερα ποσοστά ανάκτησης: στο URTeC 3724057, η Roberta Barba, μακροχρόνια σύμβουλος ολοκληρώσεων και διευθύνουσα σύμβουλος της Integrated Energy Services με έδρα το Χιούστον, κ.ά. μοιράζονται μια μελέτη περίπτωσης από το Eagle Ford Shale στο νότιο Τέξας που περιλαμβάνει πέντε πηγάδια με επαναδιάτρηση. Στα πηγάδια που υπέστησαν είχαν συνδυασμένο μέσο όρο EUR 13,2% μετά τη διάτρηση σε σύγκριση με αρχικό EUR 7,4% κατά μέσο όρο από επτά νέα πηγάδια πλήρωσης με σύγχρονα σχέδια ολοκλήρωσης.

Ο Robert Barba, μακροχρόνιος σύμβουλος ολοκληρώσεων και Διευθύνων Σύμβουλος της Integrated Energy Services (IES) με έδρα το Χιούστον. εκτιμώμενη τελική ανάκτηση (EUR) αναφέρεται στη δυνητική παραγωγή που αναμένεται από μια πετρελαιοπηγή ή ένα κοίτασμα και αποτελείται από τρία στοιχεία: αποδεδειγμένα αποθέματα, πιθανά αποθέματα και πιθανά αποθέματα.

Οι συγγραφείς του εγγράφου αναφέρουν ότι παρά τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα μιας σύγχρονης ολοκλήρωσης, τα διαφράγματα μπορούν να αυξήσουν τον διεγερμένο όγκο του ταμιευτήρα "πέρα από αυτό που είναι εφικτό σε μια νέα ολοκλήρωση". Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι, καθώς ο ταμιευτήρας εξαντλείται και η πίεση των πόρων πέφτει, οι ρωγμές από ένα refrac τείνουν να αναπτύσσονται προς μια νέα κατεύθυνση και να αξιοποιούν προηγουμένως απρόσιτα τμήματα του πετρώματος.