Στο Μικροσκόπιο Των Αμερικανικών Αρχών για Παραβίαση Κυρώσεων σε Ρώσους Ολιγάρχες UBS και Credit Suisse

Στο Μικροσκόπιο Των Αμερικανικών Αρχών για Παραβίαση Κυρώσεων σε Ρώσους Ολιγάρχες UBS και Credit Suisse
energia.gr
Παρ, 24 Μαρτίου 2023 - 14:51

Η Credit Suisse Group AG και η UBS Group AG συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών που στο μικροσκόπιο έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με το αν βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν δυτικές κυρώσεις, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τα οποία επικαλείται το Bloomberg

Οι ελβετικές τράπεζες συμπεριλήφθηκαν σε ένα πρόσφατο κύμα κλητεύσεων που απέστειλε η αμερικανική κυβέρνηση. Τα αιτήματα παροχής πληροφοριών εστάλησαν πριν από την κρίση της Credit Suisse και οδήγησε στην προτεινόμενη εξαγορά της από την UBS. Οι κλητεύσεις απευθύνονταν επίσης σε υπαλλήλους ορισμένων μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

Οι έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης επικεντρώνονται στον εντοπισμό υπαλλήλων των τραπεζών που συναλλάχθηκαν με πελάτες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις και στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες αυτοί ελέγχθηκαν τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ένα από τα άτομα. Οι εν λόγω τραπεζίτες και σύμβουλοι ενδέχεται στη συνέχεια να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας για να διαπιστωθεί εάν παραβίασαν νόμους.

Πριν τις εκτεταμένες δυτικές κυρώσεις, η Credit Suisse ήταν γνωστή για το πελατολόγιο πλούσιων Ρώσων το οποίο κατείχε. Στο αποκορύφωμά της η τράπεζα διαχειριζόταν περισσότερα από 60 δισ. δολάρια για Ρώσους πελάτες, οι οποίοι απέφεραν 500 έως 600 εκατ. δολάρια ετησίως σε έσοδα για την Credit Suisse. 

Τον περασμένο Μάιο, όταν διέκοψε τις δραστηριότητές της με μεμονωμένους Ρώσους πελάτες, η Credit Suisse κατείχε περίπου 33 δισ. δολάρια, 50% περισσότερα από την UBS, παρά το γεγονός ότι το γεγονός ότι ο βραχίονας διαχείρισης πλούτου της τελευταίας ήταν πιο εκτεταμένος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε πέρυσι την ομάδα εργασίας KleptoCapture για την επιβολή κυρώσεων σε πλούσιους Ρώσους που είναι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει έκτοτε κατασχέσει μια σειρά από γιοτ, ιδιωτικά αεροπλάνα και πολυτελή ακίνητα. 

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην κατάσχεση κατοικιών στη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα και τα Χάμπτονς που ανήκουν στον ολιγάρχη Βίκτορ Βέξελμπεργκ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ορισμένα άτομα έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι βοήθησαν ολιγάρχες να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία. Ο Βρετανός επιχειρηματίας Graham Bonham-Carter συνελήφθη τον Οκτώβριο με την κατηγορία ότι μετέφερε παράνομα 1 εκατ. δολάρια για τη διατήρηση αμερικανικών ακινήτων του δισεκατομμυριούχου Όλεγκ Ντεριπάσκα, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Ένας πρώην ανώτερος πράκτορας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών κατηγορήθηκε επίσης ότι βοήθησε τον Ντεριπάσκα να παραβιάσει τις κυρώσεις τον Ιανουάριο.

Οι τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρές κυρώσεις για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων. Η BNP Paribas το 2014 συμφώνησε να καταβάλει σχεδόν 9 δισ. δολάρια, αφού παραδέχθηκε την ενοχή της σε κατηγορίες για την περάτωση συναλλαγών για οντότητες του Σουδάν, του Ιράν και της Κούβας στις οποίες είχαν επιβληθεί κυρώσεις. Το 2019, η Standard Chartered Bank συμφώνησε να καταβάλει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για να διευθετήσει έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία ένας πρώην υπάλληλος της τράπεζας δήλωσε ένοχος για συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων για το Ιράν.

Καθώς το σχέδιο διάσωσης της Credit Suisse προέκυψε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η UBS εξέφρασε γενικές ανησυχίες σχετικά με την ανάληψη των πιθανών νομικών υποχρεώσεων ανταγωνίστριάς της. Η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εγγυηθεί έως και 9 δισ. φράγκα (9,8 δισ. δολάρια) σε απώλειες της UBS από τη συμφωνία.

(από capital.gr)