Βελτιωμένες Προβλέψεις Από τον ΟΟΣΑ για την Παγκόσμια Ανάπτυξη το 2023 - Υψηλοί Κίνδυνοι Από την Αύξηση των Επιτοκίων

Βελτιωμένες Προβλέψεις Από τον ΟΟΣΑ για την Παγκόσμια Ανάπτυξη το 2023 - Υψηλοί Κίνδυνοι Από την Αύξηση των Επιτοκίων
energia.gr
Παρ, 17 Μαρτίου 2023 - 17:07
Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του ο ΟΟΣΑ όσον αφορά την ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες, καθώς εκτιμά ότι οι προοπτικές τους βελτιώθηκαν χάρη στην εξασθένηση του πληθωρισμού, αν και παραδέχεται ότι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι κίνδυνοι λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Ειδικότερα, αφού το 2022 ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε σε 3,2%, εφέτος οδεύει προς το 2,6% εξαιτίας της νομισματικής σύσφιξης που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες, τονίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) στις ενδιάμεσες οικονομικές του προβλέψεις

Ο Οργανισμός αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη από το 2,2% στις προηγούμενες οικονομικές προβλέψεις του Νοεμβρίου, επικαλούμενος τη μείωση στις τιμές ενέργειας και τροφίμων και τη χαλάρωση στην Κίνα των περιορισμών για την COVID.

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στις μεγάλες οικονομίες της Ομάδας των 20 (G20) θα υποχωρήσει από το 8,1% πέρυσι στο 5,9% φέτος και θα μειωθεί περαιτέρω στο 4,5% το 2024 – και πάλι αρκετά υψηλότερα πάνω από τους στόχους παρά τις αυξήσεις επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες.

Ανέφερε ότι ο πλήρης αντίκτυπος από τα υψηλότερα επιτόκια είναι δύσκολο να υπολογιστεί, προειδοποιώντας ότι η αυξημένη πίεση για τους δανειζόμενους θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απώλειες για κάποιες τράπεζες, επικαλούμενος ως παράδειγμα την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός προέβλεψε ότι τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα κορυφωθούν στο 5,25-5,5% στις ΗΠΑ και στο 4,25% στην ευρωζώνη και τη Βρετανία με την υποχώρηση του πληθωρισμού πιθανόν να επιτρέπει μια «ήπια» χαλάρωση την επόμενη χρονιά.

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί από το 1,5% φέτος στο 0,9% την επόμενη χρονιά καθώς τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση. Με την αμερικανική αγορά εργασίας να αντέχει καλύτερα από το αναμενόμενο, η πρόβλεψη για φέτος ήταν αυξημένη από το 0,5% τον Νοέμβριο και μειωμένη από το 1,0% για το 2024.

Χάρη στη χαλάρωση των μέτρων για τον COVID, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,3% φέτος και 4,9% το 2024, συγκριτικά με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου για 4,6% και 4,1%, αντίστοιχα.

Η προοπτική για την ευρωζώνη επίσης βελτιώθηκε χάρη στη μείωση στις τιμές ενέργειας με το μπλοκ να αναμένεται να δει ανάπτυξη φέτος 0,8% και 1,5% το 2024. Οι προηγούμενες προβλέψεις του ΟΟΣΑ έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,5% και 1,4%, αντίστοιχα.