Η Βραζιλιάνικη Vale Αντικαθιστά τον Άνθρακα με Βιοάνθρακα στη Διαδικασία Παραγωγής Χάλυβα

Η Βραζιλιάνικη Vale Αντικαθιστά τον Άνθρακα με Βιοάνθρακα στη Διαδικασία Παραγωγής Χάλυβα
energia.gr
Παρ, 17 Μαρτίου 2023 - 13:26

Η βραζιλιάνικη μεταλλευτική εταιρεία Vale (VALE3.SA) παρήγαγε σφαιρίδια σιδηρομεταλλεύματος σε βιομηχανική κλίμακα για πρώτη φορά χωρίς την προσθήκη άνθρακα, δήλωσαν στελέχη της εταιρείας στο Reuters την Τετάρτη, σε ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας. Στην παραγωγή pellet, ο άνθρακας συνήθως αναμιγνύεται με σιδηρομετάλλευμα πριν θερμανθεί σε κλιβάνους του εργοστασίου. Στο πιλοτικό πρόγραμμα

της Vale, που διεξήχθη τον Φεβρουάριο στην πολιτεία Minas Gerais, ο λεγόμενος βιοάνθρακας που λαμβάνεται από βιομάζα αντικατέστησε τον παραδοσιακό άνθρακα, ένα ιδιαίτερα βρώμικο ορυκτό καύσιμο.

Βιομηχανικά βαριά ονόματα όπως η Vale αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις για μείωση των επιβλαβών εκπομπών που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, από κυβερνήσεις, ακτιβιστές καθώς και επενδυτές.

Κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος της Vale, 15.000 τόνοι pellets χωρίς άνθρακα παρασκευάστηκαν με 100% βιοάνθρακα από πιστοποιημένες προμήθειες, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο βιοάνθρακας είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που λαμβάνεται μέσω της απανθράκωσης της βιομάζας, η οποία οδηγεί σε πολύ χαμηλότερες εκπομπές.

Τα pellets συνήθως παρασκευάζονται με θραύση και άλεση σιδηρομεταλλεύματος χαμηλής ποιότητας και χρησιμοποιούνται ως βασικό συστατικό για την παραγωγή χάλυβα.

Η παραγωγή pellet είναι η πιο εντατική σε άνθρακα διαδικασία που συμβάλλει στις άμεσες εκπομπές της Vale, με τον ανθρακίτη να αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή πελλετών, δήλωσε ο Rodrigo Araujo, επικεφαλής των έργων απαλλαγής από τον άνθρακα της μεταλλευτικής εταιρείας.