Τα ιρλανδικά αιολικά πάρκα συνέχισαν δυναμικά τον Φεβρουάριο, παρέχοντας το 42% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Λόγω των ισχυρών επιδόσεων της αιολικής ενέργειας, οι μέσες τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο τους από τον Νοέμβριο του 2022. Η μέση χονδρική 

 

τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο ήταν 159,19 ευρώ, μειωμένη κατά ένα μικρό ποσό σε σχέση με τις τιμές του Ιανουαρίου, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι πριν από την ενεργειακή κρίση των ορυκτών καυσίμων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Energy Ireland Noel Cunniffe δήλωσε: "Η Wind Energy Ireland είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας: "Τα ιρλανδικά αιολικά πάρκα παρείχαν σχεδόν τη μισή ηλεκτρική ενέργεια της χώρας κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

"Κάθε μονάδα ενέργειας που παράγουν απομακρύνει τα ορυκτά καύσιμα από το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην προστασία των οικογενειών και των επιχειρήσεων από τις χειρότερες επιπτώσεις της κρίσης των τιμών της ενέργειας.

"Αναμένουμε να δούμε σημαντική πρόοδο φέτος, με νέα αιολικά πάρκα να συνδέονται στο δίκτυο, ηλιακά έργα να τίθενται σε λειτουργία και τις πρώτες υπεράκτιες τοποθεσίες να υποβάλλουν αίτηση για άδεια σχεδιασμού.

"Όμως, το σύστημα σχεδιασμού της Ιρλανδίας παραμένει το κύριο εμπόδιο για την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα αυτή.

"Τα έργα βρίσκονται στην ουρά του An Bord Pleanála με πολύ λίγα σημάδια προόδου ή βελτίωσης.

"Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ενισχύσουμε το ηλεκτρικό μας δίκτυο με ένα σύστημα σχεδιασμού που είναι θεμελιωδώς κατεστραμμένο".