Πόσα θα έδινες για το πρώτο τουρκικό ηλεκτρικό SUV; 30.000 ευρώ; 40.000 ευρώ; Και πάλι δεν φθάνουν

Πλησιάζει η στιγμή να βγει στην αγορά το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Τουρκίας. Είναι το Togg T10X και η νέα τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία το διαφημίζει ως "έξυπνη συσκευή", επειδή έχει αρκετά χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας. Η Togg θα αρχίσει να δέχεται προπαραγγελίες για το ηλεκτρικό SUV T10X αυτόν τον μήνα. Όμως μην φανταστείς ότι είναι φθηνό. Πάντως ο Ερντογάν βρήκε τον τρόπο να το κάνει ανταγωνιστικό στην αγορά της Τουρκίας.

Togg Τ10 Χ: Το ηλεκτρικό στοίχημα του Ερντογάν

Το όχημα έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου αυτοκινήτου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι εξαγωγές στην Ευρώπη σχεδιάζεται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος. Το Togg υποστηρίχθηκε από τον Ερντογάν για να αναδείξει την τεχνολογική υπεροχή της Τουρκίας και να συμβάλει στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.

 
 

Όλα τα μοντέλα T10X διαθέτουν στάνταρ ψηφιακή οθόνη 12 ιντσών. Διαθέτουν επίσης μια έξυπνη οθόνη αφής 29 ιντσών και μια ενσωματωμένη κάμερα που μπορεί να βγάζει selfies με φωνητική εντολή και να τις ανεβάζει σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι.

Εκτός από το προσαρμοζόμενο cruise control, το όχημα θα διαθέτει στο μέλλον μια λειτουργία "rush-hour pilot" που θα του επιτρέπει να κινείται σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας με ταχύτητες έως και 15 χλμ./ώρα, χωρίς ο οδηγός να έχει τα χέρια του στο τιμόνι. Κάτι σαν αυτόνομη οδήγηση κατηγορίας γιαβάς γιαβάς. Αυτή η λειτουργία θα ενεργοποιηθεί φέτος μέσω over-the-air ενημερώσεων, στην έκδοση V2.

Η Togg θα αποφασίσει για τους πρώτους αγοραστές με... κλήρωση

Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να προπαραγγείλουν το T10X σε μια εφαρμογή. Εάν ο αριθμός των παραγγελιών υπερβεί τον αριθμό των διαθέσιμων οχημάτων, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση για να καθοριστεί ποιος θα λάβει ένα όχημα.

Πάντως η Togg δεν διαθέτει ακόμη υποδομή πωλήσεων πέραν της διαδικτυακής. Εκπρόσωπος της Togg δήλωσε ότι τα οχήματα που θα παραγγελθούν θα παραδοθούν απευθείας στους πελάτες, με την αποστολή να αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο.

Τελικά είναι πολύ ακριβό το Togg T10X

Οι τιμές για το βασικό, πισωκίνητο T10X των 218 ίππων ξεκινούν από 953.000 τουρκικές λίρες (47.500 ευρώ) συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Αυτό τοποθετεί το T10X περίπου στην ίδια τιμή με το VW ID.4 ή το Tesla Model Y. Μια ισχυρότερη έκδοση με τετρακίνηση θα είναι διαθέσιμη στην Τουρκία από τα τέλη Οκτωβρίου. Με αυτές τις τιμές πάντως δεν θα είναι και πολύ ανταγωνιστικό. Με λίγες χιλιάδες ευρώ παραπάνω παίρνεις ένα ID. ή ένα Tesla.

Το T10X θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις: Την βασική έκδοση V1 και την καλύτερα εξοπλισμένη V2. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ μιας μπαταρίας 52,4 kWh που παρέχει αυτονομία 314 χιλιόμετρα, (WLTP), ή της V2 που διαθέτει μπαταρία 88,5 kWh και αυτονομία 523 χιλιόμετρα. Η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από το 20% στο 80% μέσα σε 30 λεπτά σε έναν ταχυφορτιστή.

Γερμανία η σημαντική αγορά

Η Togg σχεδιάζει να διαθέσει το SUV στις ευρωπαϊκές αγορές από τα τέλη του επόμενου έτους. Η Γερμανία θα είναι πιθανότατα η πιο σημαντική αγορά επέκτασης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της φίρμας.

Η Togg έχει ήδη ένα πρώτο πάτημα στη Γερμανία: Στη Στουτγάρδη, η εταιρεία λειτουργεί την Togg Europe, σκοπός της οποίας είναι "η ανάπτυξη, κατασκευή και εμπορία ηλεκτρικών οχημάτων".

Η TOGG σχεδιάζει να κατασκευάσει περίπου 20.000 αυτοκίνητα φέτος σε ένα νέο εργοστάσιο κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η ετήσια παραγωγή πέντε διαφορετικών τύπων αμαξωμάτων αναμένεται να ανέλθει σε 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα έως το 2030.

(από topgeargreece.gr)