ΙΕΑ: Αναθεωρεί Ανοδικά Κατά 100.000 Βαρέλια την Ημέρα την Πρόβλεψη για την Παγκόσμια Ζήτηση Πετρελαίου το 2023

ΙΕΑ: Αναθεωρεί Ανοδικά Κατά 100.000 Βαρέλια την Ημέρα την Πρόβλεψη για την Παγκόσμια Ζήτηση Πετρελαίου το 2023
energia.gr
Τετ, 15 Μαρτίου 2023 - 17:56

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναθεώρησε ανοδικά την Τετάρτη την εκτίμησή του σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για το 2023 λόγω της «επιστροφής» της Κίνας μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Έτσι, ο ΙΕΑ προβλέπει, στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ότι εφέτος η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,03 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας συνολικά τα 101,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου ξεκίνησε το 2023 με «κλαυθμό», αλλά προβλέπεται να κλείσει το έτος με έκρηξη, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ανάκαμψη της χρήσης των αεροπορικών καυσίμων και η αναζωπύρωση της ζήτησης της Κίνας θα προκαλέσουν συνολικά αύξηση της ζήτησης κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, τη μεγαλύτερη σχετική ετήσια αύξηση από το 2010, με τη χρήση πετρελαίου να αυξάνεται στα 103,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προσθέτει ο ΙΕΑ.

«Οι δείκτες σε πραγματικό χρόνο για τις μεταφορές στην Κίνα σταθεροποιήθηκαν ως επί το πλείστον μετά την αξιοσημείωτη ανάκαμψη του Ιανουαρίου, με οδηγό την εναέρια κυκλοφορία, με τις εσωτερικές πτήσεις να είναι πλέον πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα», τονίζεται στην έκθεση του Οργανισμού.

Αναφορικά με τη ζήτηση πετρελαίου των χωρών του ΟΟΣΑ, αυτή προβλέπεται, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, να αυξηθεί κατά 1,62 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πρωταγωνιστώντας στην αύξηση της ζήτησης με 55,65 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, ενώ η ζήτηση σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ θα φτάσει τα 46,36 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αυξάνεται η παραγωγή του OPEC+

Σημειώνοντας άλμα 830.000 βαρελιών την ημέρα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε στα 100,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο, καθώς η παραγωγή σε ΗΠΑ και Καναδά σημείωσε έντονη ανάκαμψη μετά από τις χειμερινές καταιγίδες και άλλες διακοπές λειτουργίας.

 Η μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά πετρελαίου δείχνει ότι η συνολική προσφορά πετρελαίου από τον OPEC + αυξήθηκε κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα ενώ οι παραγωγοί εκτός OPEC+, σημείωσαν κέρδη 650.000 βαρέλια την ημέρα, με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

«Η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις, πρωταγωνίστησε στην αύξηση του OPEC+ καθώς συνέχισε να μεταφέρει αποτελεσματικά αργό πετρέλαιο και προϊόντα προς την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και αλλού», αναφέρει ο Οργανισμός, υπενθυμίζοντας τα σχέδια της Μόσχας να μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, η οποία έχει διακηρύξει ότι προτιμά να μην πωλήσει πετρέλαιο σε χώρες που συμμορφώνονται με τα ανώτατα όρια τιμών που αποφάσισαν οι G7.