Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε σήμερα επισήμως έγκριση για ένα τεράστιο έργο γεωτρήσεων πετρελαίου στην Αλάσκα, γνωστό ως Willow, παρά τις έντονες αντιδράσεις λόγω των πιθανών περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεών του

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης σαρωτικούς περιορισμούς στην υπεράκτια μίσθωση πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό και σε όλη την περιοχή North Slope της Αλάσκας, σε μια προφανή προσπάθεια να μετριάσει την κριτική σχετικά με την απόφαση για το έργο Willow και, όπως είπε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης, να σχηματίσει ένα «τείχος προστασίας» για να περιορίσει τις μελλοντικές μισθώσεις πετρελαίου στην περιοχή. 

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε επίσης ότι θα εκδώσει νέους κανόνες για να εμποδίσει τη μίσθωση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περισσότερα από 13 εκατομμύρια από τα 23 εκατομμύρια στρέμματα που αποτελούν το Εθνικό Αποθεματικό Πετρελαίου της Αλάσκας.

Το έργο γεώτρησης θα πραγματοποιηθεί εντός του αποθέματος πετρελαίου, που βρίσκεται περίπου 200 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Είναι η μεγαλύτερη ενιαία έκταση παρθένας γης της χώρας.

Οι περιορισμοί, ωστόσο, είναι απίθανο να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες ότι το έργο Willow 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής τον πετρελαϊκό γίγαντα ConocoPhillips, θα έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερα από 600 εκατομμύρια βαρέλια αργού σε 30 χρόνια.

Η καύση όλου αυτού του πετρελαίου θα μπορούσε να απελευθερώσει σχεδόν 280 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σε ετήσια βάση, αυτό θα μεταφραζόταν σε 9,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ρύπανσης άνθρακα, ίσο με την προσθήκη σχεδόν δύο εκατομμυρίων αυτοκινήτων στους δρόμους κάθε χρόνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής στον πλανήτη μετά την Κίνα, εκπέμπουν περίπου 5,6 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, τονίζουν οι NYT.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα έχουν εξοργιστεί που ο Μπάιντεν δίνει έγκριση σε ένα έργο, το οποίο θέτει σε κίνδυνο την κλιματική πολιτική που πρέσβευε μέχρι τώρα.

Το έργο Willow της ConocoPhillips Alaska θα μπορούσε να παράγει έως και 180.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, να δημιουργήσει έως και 2.500 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 300 μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα και φορολογικά έσοδα για τις ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις, λέει η εταιρεία.

Το έργο ωστόσο απολαμβάνει ευρείας πολιτικής υποστήριξης στην πολιτεία. Οι αυτόχθονες νομοθέτες της πολιτείας της Αλάσκας συναντήθηκαν πρόσφατα με τον υπουργό Εσωτερικών Deb Haaland για να ζητήσουν υποστήριξη για το έργο Willow.

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές της Αλάσκας προειδοποίησαν ότι τυχόν περαιτέρω όρια θα μπορούσαν να ανατρέψουν το έργο, καθιστώντας το ασύμφορο.

Ωστόσο, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν προωθήσει την καμπάνια #StopWillow στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιδιώκοντας να υπενθυμίσουν στον Μπάιντεν τις δεσμεύσεις του να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη και να προωθήσει την καθαρή ενέργεια.

(από efsyn.gr)