Τρεις εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν πλέον για τη Silicon Valley Bank: διάσωση, πώληση, ή εκκαθάριση. Παρά τις πανικόβλητες εκκλήσεις για βοήθεια, από επιφανή στελέχη του κλάδου τεχνολογίας, μια κυβερνητική διάσωση φαίνεται πολιτικά δύσκολη. Χθες, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, είπε ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για τους καταθέτες, αλλά ότι δεν θα υπάρξει διάσωση για τους επενδυτές και τους ιδιοκτήτες.

Ο νόμος Dodd-Frank, το κεντρικό στοιχείο ρύθμισης του τραπεζικού κλάδου που θεσπίστηκε το 2010 μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, απαγορεύει τις διασώσεις μεμονωμένων εταιρειών με χρήματα των φορολογουμένων.

Όσο η SVB ήταν σε λειτουργία, λίγες τράπεζες θα μπορούσαν να την αγοράσουν. Οι αμερικανικοί κανονισμοί απαγορεύουν τις συγχωνεύσεις από τις οποίες προκύπτουν ιδρύματα με περισσότερο από το 10% των συνολικών καταθέσεων της χώρας, κανόνας που αυτομάτως απέκλεισε ως αγοραστές τις μεγαλύτερες τράπεζες: Bank of America, JPMorgan και Wells Fargo. Αλλά αυτός ο περιορισμός δεν είναι πλέον απαγορευτικός τώρα, που η SVB βρίσκεται σε αναγκαστική διαχείριση. Ένας αγοραστής μπορεί κάλλιστα να βρει ελκυστική την προοπτική να αποκτήσει τις σχέσεις που έχει η SVB με τη Silicon Valley.

Η δήλωση εκατοντάδων εταιρειών venture capital, που στις 11 Μαρτίου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Τράπεζα, μπορεί να βοηθήσει. Μια πώληση θα επηρεαζόταν άμεσα από την εμπιστοσύνη ενός δυνητικού αγοραστή στην αποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της. Η εκτίμηση των ζημιών στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, θα πρέπει να είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, αλλά η SVB χορήγησε και πολλά δάνεια — αξίας 74 δισ. δολ. από το τέλος του 2022 που εκτιμά ότι είναι υψηλής ποιότητας. Διαφωνία μπορεί να υπάρχει για τα μόλις 636 εκατ. δολ. (λιγότερο από 1%), που έχει ως αποθεματικό για κάλυψη ζημιών. 

Χωρίς διάσωση ή πώληση, θα προχωρήσει η εκκαθάρισή της. Αυτή η διαδικασία θα γίνει πιο απλή λόγω της σχετικής ρευστότητας των περιουσιακών στοιχείων της SVB, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταθέτες ενδέχεται να πάρουν σύντομα κάποιο ποσοστό των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, ακόμη και αν οι τελικές, συνολικές απώλειές τους είναι ακόμη άγνωστες. Ανάλογα με τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα, οι συνέπειες για την SVB, τους πελάτες και τους αντισυμβαλλομένους της, θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία του αμερικανικού ρυθμιστικού συστήματος—ίσως η μεγαλύτερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

kreport.gr (από economist)