Ο ΟΠΕΚ είναι για άλλη μια φορά η δύναμη με τη μεγαλύτερη επιρροή στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου – και θα είναι έτσι στο άμεσο μέλλον – τώρα που η ανάπτυξη της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ επιβραδύνεται, λένε στελέχη της αμερικανικής βιομηχανίας

Όπως γράφει το oilprice.com επικαλούμενο παράγοντες της αγοράς, οι ημέρες της εκθετικής αύξησης της προσφοράς πετρελαίου στις ΗΠΑ πριν από την πανδημία τελειώνουν, καθώς κεφάλαια επιστρέφουν στους μετόχους, ενώ τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο πληθωρισμός του κόστους και η χαμηλότερη παραγωγή πηγαδιών συνδυάζονται για να συγκρατήσουν τις αυξήσεις της παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, η βιομηχανία σχιστόλιθου άνθισε καθώς οι εταιρείες έκαναν ό,τι μπορούσαν –συχνά πέρα ​​από τις δυνατότητές τους– για να ενισχύσουν την παραγωγή.

Η προσφορά πετρελαίου των ΗΠΑ αυξανόταν τόσο γρήγορα που η Αμερική συχνά αναφερόταν ως ο νέος παράγοντας διαμόρφωσης της αγοράς, ικανός να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή όταν οι παγκόσμιες τιμές και ζήτηση πετρελαίου ανέβαιναν.

Η πραγματικότητα μετά την Covid είναι αρκετά διαφορετική – η παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ ανακάμπτει, αλλά με αργό ρυθμό, και η παραγωγή δεν έχει φτάσει τα επίπεδα ρεκόρ από τα τέλη του 2019 και τις αρχές του 2020.

«Πτώση στην παραγωγή»

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμά στην τελευταία Βραχυπρόθεσμη Ενεργειακή Προοπτική (STEO)  της  ότι η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου θα αυξηθεί από 11,88 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2022 σε 12,44 εκατομμύρια bpd φέτος.

Η αναμενόμενη ανάπτυξη 560.000 bpd ετησίως είναι η μισή από τον ρυθμό ανάπτυξης που είχε καταγραφεί πριν από την πανδημία. Για αρκετά χρόνια, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξανόταν κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο bpd κάθε χρόνο έως το 2019.

Τα στελέχη πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένουν επίσης ανάπτυξη μόλις 500.000 bpd φέτος, είπαν ορισμένοι στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek στο Χιούστον αυτή την εβδομάδα.

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2024, με την παραγωγή να υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 12,63 εκατομμύρια bpd το επόμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις ΕΠΕ. Αυτό είναι ανάπτυξη μικρότερη από 200.000 bpd από το εκτιμώμενο μέσο επίπεδο για το 2023.

Οι αποδόσεις των μετόχων

Η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου δίνει πλέον προτεραιότητα στις αποδόσεις των μετόχων, παρά την κριτική από τον Λευκό Οίκο.

Η Chevron, για παράδειγμα, επισήμανε την ημέρα των επενδυτών της την περασμένη εβδομάδα ότι δεν πέτυχε τους στόχους της απόδοσης στη λεκάνη του Delaware στο Permian «κυρίως λόγω υψηλότερης από την αναμενόμενη εξάντληση μετά την ολοκλήρωση των μακροχρόνιων DUCs».

Σε άνοδο το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ

Καθώς η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ καθυστερεί, το μερίδιο αγοράς και η επιρροή του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί . Το καρτέλ ελέγχει τώρα τις αγορές, λένε στελέχη του σχιστόλιθου.

«Ο κόσμος επιστρέφει σε αυτό που είχαμε στη δεκαετία του ’70 και του ’80, εκτός εάν κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε αυτή την τροχιά», είπε ο Lance της ConocoPhillips στους συνέδρους στο CERAWeek.

Σύμφωνα με το στέλεχος, το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ θα εκτιναχθεί από περίπου 30% τώρα σε σχεδόν 50% στο μέλλον.

Ο Scott Sheffield, Διευθύνων Σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, δήλωσε στους FT στο περιθώριο του CERAWeek, «Νομίζω ότι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι τώρα είναι τρεις χώρες — και θα είναι υπεύθυνοι τα επόμενα 25 χρόνια .» «Πρώτη η Σαουδική Αραβία, δεύτερη τα ΗΑΕ και τρίτη το Κουβέιτ».

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ σχεδιάζουν να αυξήσουν την ικανότητα παραγωγής πετρελαίου τους αυτή τη δεκαετία. Και πρόκειται να καλύψουν ένα αυξανόμενο μερίδιο της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου τώρα που ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ δεν μπορεί και δεν θέλει να ανταποκριθεί με υψηλότερη παραγωγή.

Η αγορά βρίσκεται τώρα ξανά στα χέρια του ΟΠΕΚ, αλλά το καρτέλ από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει όλη την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης.

Ο ΟΠΕΚ προειδοποιεί ότι η υποεπένδυση θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της προσφοράς. Σίγουρα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του ΟΠΕΚ στη Μέση Ανατολή επενδύουν για να ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητα, αλλά η παραγωγή αλλού είτε συρρικνώνεται είτε σταματά, ενώ οι επενδύσεις στην προσφορά είναι υποτονικές εδώ και χρόνια, λένε αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ.

«Παγκόσμια ευθύνη»

Η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και της προσφοράς είναι «μια παγκόσμια ευθύνη που ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να επωμιστεί μόνος του», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ Αλ Γκάις στο Χιούστον.

Η βιομηχανία πετρελαίου χρειάζεται πολύ περισσότερες επενδύσεις μόνο και μόνο για να διατηρήσει την προσφορά στα σημερινά επίπεδα. Ο ΟΠΕΚ μπορεί να κάνει αυτό που του αναλογεί, ενόψει επίσης της αύξησης του μεριδίου αγοράς και της επιρροής του στην αγορά πετρελαίου

(από ot.gr)