Tην «στροφή» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξετάζει η BP, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αέριου εκτινάσσονται, σύνφωνα με το Reuters. O πετρελαϊκός κολοσσός σαφώς και δεν έχει «ερωτευτεί» τις ΑΠΕ, αλλά θέλει να τις χρησιμοποιήσει για να έχει περισσότερη δύναμη

Η επιδίωξη του CEO Bernard Looney για πράσινη ενέργεια ξεπέρασε όλους τους ανταγωνιστές πριν από τρία χρόνια, όταν περιέγραψε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Τον περασμένο μήνα έβαλε φρένο, επιβραδύνοντας τις προγραμματισμένες περικοπές της BP στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και περιορίζοντας τις προγραμματισμένες δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Αλλαγή στρατηγικής

Ωστόσο, η μεγάλη εταιρεία πετρελαίου δεν υποχωρεί από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζει η πράσινη επικεφαλής της, Anja-Isabel Dotzenrath, απλώς αλλάζει τους όρους της σχέσης.

Η Dotzenrath δήλωσε στο Reuters ότι η BP επανεξετάζει τις επιχειρήσεις ηλιακής και χερσαίας αιολικής ενέργειας στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που θα την κάνει να απομακρυνθεί από την πώληση της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει και αντ ‘αυτού να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της για να παρέχει το αναπτυσσόμενο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή καυσίμων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Πράσινο υδρογόνο

«Κάναμε κάποιες αλλαγές εσωτερικά και δημιουργήσαμε έναν εστιασμένο οργανισμό υδρογόνου, έναν εστιασμένο οργανισμό υπεράκτιων αιολικών», είπε η Dotzenrath σε συνέντευξή της. «Απλώς εξετάζω τώρα το τμήμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ξηρά – άρα το τμήμα της ξηράς αιολικής και ηλιακής ενέργειας», συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του φυσικού αερίου της BP δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της τελευταίας αναθεώρησης. Ωστόσο, τα πράσινα διακυβεύματα είναι υψηλά, δεδομένου ότι η ηλιακή ενέργεια από μόνη της αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ του έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 43 γιγαβάτ της BP.

Η Dotzenrath έβαλε επίσης στην εξίσωση τους πρώτους αριθμούς στην πράξη εξισορρόπησης της BP, η οποία έρχεται εν μέσω επιδείνωσης κερδών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, λέγοντας στο Reuters ότι η εταιρεία στοχεύει να διατηρήσει το 80% της παραγόμενης ενέργειας για την τροφοδοσία του παγκόσμιου δικτύου EV και την παραγωγή «πράσινων» καυσίμων όπως πράσινο υδρογόνο, που θεωρείται από πολλούς ειδικούς της ενεργειακής μετάβασης ως βασικό καύσιμο του μέλλοντος.

Δεν έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα για τη μετατόπιση, η οποία αποτελεί σημαντικό άξονα, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της BP συνδέεται επί του παρόντος με δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Η BP θα συνεχίσει να κατασκευάζει ορισμένα έργα στο πλαίσιο παραδοσιακών συμφωνιών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε.

«Δεν θα αναπτύξουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για χάρη της αυξανόμενης αιολικής και ηλιακής ενέργειας», δήλωσε η Dotzenrath.

«Η στρατηγική μας δεν αφορά απαραιτήτως την ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά έρχεται ως συνέπεια. Είναι στην πραγματικότητα για τη διασφάλιση πρόσβασης σε φθηνό – το φθηνότερο – πράσινο ηλεκτρόνιο», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Ο στόχος του 25%

Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή  στρατηγικής τον περασμένο μήνα ήταν ότι η BP επιβράδυνε τις προγραμματισμένες περικοπές της στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από 40% σε 25% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Επίσης, μείωσε τις προβλεπόμενες ετήσιες δαπάνες της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 από έναν συνολικό προϋπολογισμό του ομίλου έως και 18 δισεκατομμύρια δολάρια, από 6 δισεκατομμύρια δολάρια από 16 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με την προηγούμενη ενημέρωση το 2022, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Ενώ η κίνηση της BP να παράγει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την ευθυγραμμίζει περισσότερο με τους ομοτίμους της, ο στόχος της ετήσιας μείωσης κατά 25% εξακολουθεί να είναι πιο φιλόδοξος από οποιονδήποτε από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της.

Στα ύψη η μετοχή

Οι πράσινες φιλοδοξίες επιδοκιμάστηκαν από την αγορά, με τις μετοχές της BP να εκτινάσσονται κατά περίπου 17% από την ενημέρωση της στρατηγικής της 7ης Φεβρουαρίου, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ανταγωνιστή.

Η ανανέωση των ΑΠΕ αντικατοπτρίζει την αναγνώριση ότι η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί επαρκώς τις παραδοσιακές γεννήτριες ενέργειας εάν απλώς πουλάει την ενέργεια που παράγεται από τα αιολικά και ηλιακά έργα της, σύμφωνα με την Dotzenrath.

«Είναι μια κρίσιμη πρώτη ύλη», είπε. «Εάν δεν ενσωματωθεί με τις άλλες επιχειρήσεις μας, δεν θα το κάνουμε γιατί δεν πιστεύουμε ότι έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Η βιοενέργεια

Η BP αναμένει απόδοση επένδυσης τουλάχιστον 15% στη βιοενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του βιοαερίου, καθώς και από το συνδυασμό φόρτισης EV σε καταστήματα λιανικής. Το υδρογόνο φαίνεται να φέρνει αποδόσεις 10%, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να υστερούν κατά μέγιστο 8% στο τρέχον μοντέλο που κυριαρχούν οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενώ η BP είχε δηλωμένο στόχο το 2020 να εμπορεύεται 500 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 – διπλάσιο από τον όγκο το 2019 – δεν υπήρχε τέτοιος στόχος στην ενημέρωση στρατηγικής της για το 2023.

Η Dotzenrath είπε ότι η αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βοηθήσει την ανάπτυξη του τομέα του πράσινου υδρογόνου.

«Παίρνουμε το πράσινο ηλεκτρόνιο και κάνουμε κάτι με αυτό», πρόσθεσε. «Η πρόσβαση και ο έλεγχος του πράσινου ηλεκτρονίου είναι το κλειδί γιατί ο κόσμος δεν έχει πράσινα ηλεκτρόνια».

Το μεθάνιο

Η χερσαία θυγατρική της BP plc Lower 48 BPX Energy Inc. έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία των ΗΠΑ που πιστοποιεί την ένταση μεθανίου ολόκληρου του χαρτοφυλακίου παραγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική MiQ.

Το μεθάνιο, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου (GHG) που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των ανθρωπογενών εκπομπών GHG παγκοσμίως, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Η MiQ πιστοποιεί επί του παρόντος περίπου το 4% της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου και το 17% της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Η πιστοποίηση των εργασιών της BPX Energy ξεκίνησε στο Haynesville Shale. Η πιστοποίηση περιλαμβάνει πλέον εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Eagle Ford Shale και στο Permian Basin.

«Όταν ξεκινήσαμε με τη MiQ το 2021, προσπαθήσαμε να ηγούμαστε σε αυτόν τον χώρο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BPX, Dave Lawler. Η τελευταία ανακοίνωση «καθιστά σαφές ότι είμαστε σοβαροί για την επίτευξη των φιλοδοξιών μας. Η πιστοποίηση MiQ παρέχει στην αγορά σαφή, διαφανή και επαληθεύσιμα δεδομένα που υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η BPX δεσμεύεται να λειτουργεί περιουσιακά στοιχεία με χαμηλή ένταση μεθανίου».

Η διαδικασία πιστοποίησης περιλαμβάνει ανεξάρτητη επανεξέταση κάθε εγκατάστασης από ελεγκτές διαπιστευμένους από την MiQ για την επαλήθευση της έντασης μεθανίου των εργασιών φυσικού αερίου. «Η μόχλευση δεδομένων από αυτή τη διαδικασία επιτρέπει τη συνεχή, μετρημένη απόδοση και βοηθά την εταιρεία να αξιολογήσει πού να επενδύσει καλύτερα κεφάλαια και να συνεχίσει να βελτιώνει την απόδοση του ενεργητικού», σύμφωνα με την MiQ.

Η επαλήθευση της έντασης του μεθανίου γίνεται ολοένα και περισσότερο προϋπόθεση για τους παγκόσμιους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι παραγωγοί, με τη σειρά τους, διπλασιάζουν τις προσπάθειες για τη μείωση και την πιστοποίηση των εκπομπών τους, σύμφωνα με το Natural Gas Intelligence.

(από ot.gr)