Η μαροκινή θυγατρική της Εθνικής Ενεργειακής Εταιρείας του Άμπου Ντάμπι (TAQA) σχεδιάζει να επενδύσει 1,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ (1,5 δισ. ευρώ) σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρός της Abdul Majeed Eraqi, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Καζαμπλάνκα, ο Eraqi δήλωσε ότι η νέα στρατηγική της TAQA Μαρόκου προβλέπει την ανάπτυξη 1.000 MW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα συμβάλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 25%.

Στον τομέα της αιολικής ενέργειας, η εταιρεία διαθέτει 100 MW στο βορρά και 600 MW σε στάδιο προανάπτυξης στο νότιο τμήμα της χώρας. Αναζητά επίσης κατάλληλες περιοχές για την εγκατάσταση επιπλέον 200 MW ανεμογεννητριών.

Όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια, η TAQA Morocco κέρδισε πέρυσι πέντε παρτίδες στο ηλιακό πρόγραμμα Noor PV II του Βασιλείου. Οι περιοχές βρίσκονται στις περιοχές Sidi Bennour και El Kelaa des Sghrana και έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 96 MW ηλιακής ισχύος.

Η TAQA Μαρόκο, η οποία λειτουργεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στη Βόρεια Αφρική, ισχύος 2 GW κοντά στην Καζαμπλάνκα, σχεδιάζει να δρομολογήσει δύο έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με συνδυασμένη δυναμικότητα 200 MW, ένα έργο αφαλάτωσης και δύο άλλα έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα το 2023.

Ο Eraqi, τον οποίο επικαλούνται τα Asharq, Hespress και άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σημείωσε ότι η TAQA στοχεύει να διαδραματίσει ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό του Μαρόκου και σχεδιάζει να διερευνήσει επίσης ευκαιρίες στον τομέα του πράσινου υδρογόνου σύμφωνα με τη στρατηγική της κυβέρνησης.