Petrobras και Equinor υπέγραψαν επιστολή προθέσεων που επεκτείνει τη συνεργασία τους στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Βραζιλία σε πέντε ακόμη έργα, επιπλέον των δύο υπεράκτιων αιολικών πάρκων στα οποία οι εταιρείες ήδη εργάζονται. Με επτά έργα στην κοινή τους προοπτική, η Petrobras και η Equinor βλέπουν πλέον από κοινού την εγκατάσταση έως και 14,5 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με όσα υπέγραψαν οι δύο εταιρείες αυτή την εβδομάδα, θα πραγματοποιήσουν τις τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες σκοπιμότητας για τα επτά υπεράκτια αιολικά έργα, οι οποίες θα αποτελέσουν στη συνέχεια τη βάση για τυχόν μελλοντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη και την κατασκευή των αιολικών πάρκων.

Η Petrobras και η Equinor συνήψαν για πρώτη φορά μια συνεργασία για υπεράκτια αιολικά έργα στη Βραζιλία το 2018. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δύο εταιρείες να διερευνήσουν από κοινού τις ευκαιρίες για την κατασκευή δύο υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 3,8 GW, που βρίσκονται στα ανοικτά του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Εσπίριτο Σάντο.

Πριν από ένα χρόνο, οι εταίροι ανακοίνωσαν ότι αξιολογούν την περιβαλλοντική σκοπιμότητα της κατασκευής των έργων, τα οποία ονομάζονται Aracatu I και II.

Η νέα συμφωνία θα διευκολύνει τώρα την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των αιολικών πάρκων Mangara (στις ακτές του Piauí), Ibitucatu (ακτή του Ceará), Colibri (στα παράκτια σύνορα μεταξύ Rio Grande do Norte και Ceará), εκτός από τα Atobá και Ibituassu (και τα δύο στις ακτές του Rio Grande do Sul), σύμφωνα με την Equinor.