Η παρατεταμένη αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λόγω των αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, γεωπολιτικής έντασης και διαταραχής στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, συνεχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών υψηλού ρίσκου. Ως αποτέλεσμα οι παγκόσμιες επενδύσεις των Venture Capital - VCs) σημείωσαν πτώση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, το 4ο τρίμηνο του 2022: από τα $102,2 δισ. μέσω 9.767 συναλλαγών το 2021, στα $75,6 δισ. μέσω 7.641 συναλλαγών το 2022

Η επίδοση αυτή κατεβάζει τις παγκόσμιες επενδύσεις στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2ο τρίμηνο του 2019. Η πτώση σημειώθηκε παρά τις μεγάλες συναλλαγές στον τομέα της ενέργειας, που περιλαμβάνουν οχήματα εναλλακτικής ενέργειας, τεχνολογίες μπαταριών και εναλλακτικές τεχνολογίες παραγωγής και διανομής ενέργειας, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία και να εκπληρώσουν τις κλιματικές τους δεσμεύσεις.

“Βλέπουμε, ωστόσο, ενθαρρυντικά επίπεδα επενδύσεων στα νέα οικοσυστήματα ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς οι επιχειρηματίες VC συνεχίζουν να ευθυγραμμίζονται με κυβερνητικές πρωτοβουλίες και κίνητρα στους τομείς, που θεωρούνται κρίσιμοι για την ενεργειακή ανεξαρτησία”, αναφέρει σχετικά η τελευταία έκθεση της KPMG “Private Enterprise Venture Pulse”.

Οι μεγάλοι γύροι χρηματοδότησης από εταιρείες εναλλακτικής ενέργειας περιλαμβάνουν την εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων TerraPower με έδρα τις ΗΠΑ ($830 εκατ.), την SPIC Hydrogen Energy με έδρα την Κίνα ($631 εκατ.), την εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Sunly με έδρα την Εσθονία ($196 εκατ.) και την εταιρεία ενέργειας με βάση το υδρογόνο Tree Energy Solutions, με έδρα το Βέλγιο ($122 εκατ.). 

Προτίμηση στα ηλεκτρικά οχήματα

Οι επενδύσεις στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων επισκίασαν τους περισσότερους άλλους τομείς, με μεγάλους γύρους συγκέντρωσης κεφαλαίων από την κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων GAC Aion ($2,56 δισ.), την εταιρεία τεχνολογίας μπαταριών Form Energy με έδρα τις ΗΠΑ ($450 εκατ.) και την κινεζική Voyah Car Technology ($630 εκατ.), την εταιρεία παραγωγής μπαταριών Group14 Technologies με έδρα τις ΗΠΑ ($614 εκατ.) και τη σουηδική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Einride ($500 εκατ.).  

Σε γεωγραφικό επίπεδο, η Αμερική και η Ασία προσέλκυσαν τις μεγαλύτερες συναλλαγές κατά τη διάρκεια του τριμήνου, προσελκύοντας το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων VC παγκοσμίως κατά το 4ο τρίμηνο του 2022. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν το μεγαλύτερο ποσοστό επενδύσεων με δεύτερη την Ασία, παρά το γεγονός ότι προσέλκυσαν τρεις μεγάλες συναλλαγές αξίας άνω των $500 εκατ. στη διάρκεια του τριμήνου.

Οι κορυφαίες συναλλαγές από την Κίνα περιλαμβάνουν τις GAC Aion ($2,56 δισ.) και SHEIN ($1 δισ.) και οι μεγαλύτερες συναλλαγές στις ΗΠΑ τις Anduril ($1,48 δισ.) και TerraPower ($830 εκατ.).

Οι επιδόσεις της Ευρώπης

Οι επενδύσεις VC στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση από τα $21,2 δισ. μέσω 2.476 συναλλαγών, στα $12,9 δισ. μέσω 1.936 συναλλαγών το 4ο τρίμηνο του 2022.

Οι επενδύσεις VC στην αμερικανική ήπειρο έπεσαν από τα $49,6 δισ. μέσω 4.022 συναλλαγών το 3ο τρίμηνο του 2022, στα $39,2 δισ. μέσω 3.322 συναλλαγών το 4ο τρίμηνο του 2022, με τις ΗΠΑ να προσελκύουν επενδύσεις ύψους $36,2 δισ. 

Οι επενδύσεις VC στην Ασία μειώθηκαν από τα $30,4 δισ. μέσω 3.052 συναλλαγών το 3ο τρίμηνο του 2022, στα $22,6 δισ. μέσω 2.157 συναλλαγών το 4ο τρίμηνο του 2022.

Περί ρευστότητας

Η ρευστότητα, πάντως, παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ.  Κατά τη διάρκεια του έτους, οι εταιρείες VC συγκέντρωσαν πάνω από $250 δισ., το τρίτο μεγαλύτερο ποσό τα τελευταία 10 χρόνια.  Οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν, συγκεντρώνοντας ποσό ρεκόρ ύψους $162 δισ. το 2022, αν και με πολύ μικρότερο όγκο κεφαλαίων.

Η ρευστότητα αναμένεται να βοηθήσει την αγορά VC να παραμείνει σταθερή παρά την αυξανόμενη αβεβαιότητα. Εν όψει του 1ου τριμήνου του 2023, οι επενδύσεις VC παγκοσμίως αναμένεται να παραμείνουν υποτονικές, με τις επιχειρήσεις που εστιάζουν στον καταναλωτή να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το “παράθυρο” IPO, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, πιθανότατα θα παραμείνει κλειστό για μεγάλο διάστημα του 2023, χωρίς ιδιαίτερες ενδείξεις ότι θα ανοίξει ξανά πλήρως κατά το 1ο εξάμηνο του έτους.  Καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών. 

(από sepe.gr)