Δίχως Τέλος ο Κατήφορος για την Adani - Στα $100 δισ. η Πτώση της Κεφαλαιοποίησης

Δίχως Τέλος ο Κατήφορος για την Adani - Στα $100 δισ.  η Πτώση της Κεφαλαιοποίησης
energia.gr
Πεμ, 2 Φεβρουαρίου 2023 - 12:35

Οι μετοχές του ινδικού ομίλου Adani υποχώρησαν σήμερα μετά την ακύρωση της δημόσιας προσφοράς ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διογκώνοντας τις απώλειες του ομίλου σε περισσότερα από 100 δισ. δολάρια και πυροδοτώντας ανησυχίες για πιθανές συστημικές επιπτώσεις. Η μετοχή της Adani Enterprises σημείωσε πτώση σχεδόν 20% σήμερα, διαπραγματευόμενη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022. 

Άλλες εταιρείες του ομίλου δέχθηκαν επίσης πιέσεις: η Adani Ports and Special Economic Zone υποχώρησε κατά 5%, ενώ οι Adani Total Gas, Adani Green Energy και Adani Transmission σημείωσαν πτώση από 10% η καθεμία.

Η αλλαγή στάσης όσον αφορά την πώληση μετοχών της Adani Enterprises επισφραγίζει μια δραματική οπισθοδρόμηση για τον Γκαουτάμ Αντάνι, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αλλά μειώθηκε την τελευταία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση μιας επικριτικής ερευνητικής έκθεσης από την Hindenburg Research.

Από τη δημοσίευση της έκθεσης της Hindenburg στις 24 Ιανουαρίου, οι εταιρείες του ομίλου έχουν χάσει σχεδόν το ήμισυ της συνολικής χρηματιστηριακής τους αξίας. Μόνο η Adani Enterprises - που περιγράφεται ως θερμοκοιτίδα των επιχειρήσεων της Adani - έχει χάσει 24 δισ. δολάρια.

Ο 60χρονος Αντάνι δεν είναι επίσης πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, καθώς έχει διολισθήσει στην κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου στην 16η θέση, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, από την τρίτη που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

"Αν η Adani δεν καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών, οι μετοχές θα παραμείνουν σε ελεύθερη πτώση", δήλωσε ο Avinash Gorakshakar, επικεφαλής έρευνας της Profitmart Securities με έδρα τη Βομβάη.

Η κατακόρυφη πτώση των μετοχών της Adani έχει προκαλέσει ανησυχίες για την πιθανότητα ευρύτερων επιπτώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ινδίας.

capital.gr