Ιράν: Η Θέση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για την Πυρηνική Εργασία στο Φορντό είναι "Λάθος"

Ιράν: Η Θέση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για την Πυρηνική Εργασία στο Φορντό είναι Λάθος
energia.gr
Πεμ, 2 Φεβρουαρίου 2023 - 12:25

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως η τελευταία θέση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ -- IAEA) για την πυρηνική εργασία της Τεχεράνης δεν είναι ορθή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mizan. Η υπηρεσία του ΟΗΕ επέκρινε χθες Τετάρτη το Ιράν λέγοντας ότι έκανε μια αλλαγή, την οποία δεν δήλωσε, στη διασύνδεση των δύο ομάδων συσκευών που εμπλουτίζουν ουράνιο σε βαθμό καθαρότητας έως 60%, κοντά

στο επίπεδο που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, στο εργοστάσιό του στο Φορντό.

"Η ερμηνεία του επιθεωρητή του ΔΟΑΕ ήταν εσφαλμένη αλλά την ανέφερε στην υπηρεσία... Αμέσως δώσαμε την εξήγηση στον ΔΟΑΕ την ίδια ημέρα", δήλωσε ο Μοχάμαντ Εσλαμί, επικεφαλής του οργανισμού ατομικής ενέργειας του Ιράν.

Σε εμπιστευτική έκθεση προς τα κράτη μέλη που είδε το Reuters, ο ΔΟΑΕ δεν ανέφερε πώς άλλαξε η διασύνδεση ανάμεσα στις δύο ομάδες συσκευών φυγοκέντρησης IR-6 εκτός από το ότι "ήταν διασυνδεδεμένες με τρόπο που ήταν ουσιαστικά διαφορετικός από την κατάσταση λειτουργίας που είχε δηλωθεί από το Ιράν (στον ΔΟΑΕ)".

Το Φορντό είναι τόσο ευαίσθητο θέμα ώστε η πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις απαγόρευσε τον εμπλουτισμό ουρανίου εκεί. Από τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018 και επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και η Ισλαμική Δημοκρατία παραβίασε πολλούς από τους περιορισμούς της συμφωνίας στις πυρηνικές της δραστηριότητες.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις παγκόσμιες δυνάμεις για την αναβίωση της συμφωνίας έχουν σταματήσει από τον Σεπτέμβριο. ΑΠΕ ΜΠΕ