Ολοκληρώνεται η Συμφωνία για τη Μεταφορά Αιγυπτιακού Φυσικού Αερίου στον Λίβανο, Μέσω Συρίας και Ιορδανίας

Ολοκληρώνεται η Συμφωνία για τη Μεταφορά Αιγυπτιακού Φυσικού Αερίου στον Λίβανο, Μέσω Συρίας και Ιορδανίας
energia.gr
Πεμ, 2 Φεβρουαρίου 2023 - 12:02

Ολοκληρώνεται η συμφωνία για τη μεταφορά αιγυπτιακού φυσικού αερίου στον Λίβανο, μέσω Συρίας και Ιορδανίας. Αυτό δήλωσε στην τοπική εφημερίδα «Asharq» ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ελίας Μπου Σάαμπ, εξηγώντας ότι οι τεχνικές πτυχές πρέπει να επιλυθούν με την Παγκόσμια Τράπεζα. «Η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της λύσης

για την επιστροφή της ηλεκτρικής ενέργειας στον Λίβανο», πρόσθεσε ο Μπου Σάαμπ. Η έλλειψη καυσίμων για την τροφοδοσία των δύο σταθμών παραγωγής ενέργειας της χώρας έχει περιορίσει περαιτέρω την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να καταφύγουν στη χρήση ρυπογόνων γεννητριών για να εξυπηρετηθούν καθημερινά.

Το κύριο σημείο διαφωνίας αφορά τον έλεγχο των λογαριασμών της εταιρείας Electricité du Liban, επειδή η Παγκόσμια Τράπεζα απαιτεί τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του ελέγχου επαλήθευσης πριν προσφέρει το δάνειο στον Λίβανο, εξήγησε. Τους τελευταίους μήνες, είχε προκύψει ένα άλλο εμπόδιο, δηλαδή οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Συρία (Caesar Act), επειδή το φυσικό αέριο θα διέρχεται από το συριακό έδαφος. Από την άποψη αυτή, ο Μπου Σάαμπ είπε ότι η προμήθεια φυσικού αερίου δεν περιλαμβάνει τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στη Συρία. Μια άλλη πηγή ενεργειακών πόρων προέρχεται από τις λιβανέζικες υπεράκτιες περιοχές. «Υπάρχει ένα πλοίο που εργάζεται για τη μελέτη και οι εργασίες εξερεύνησης αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε επίσης ο Bou Saab.