Πτώση του Αργού Μετά την Ανακοίνωση της ΕΙΑ για Αύξηση στα Αποθέματα Πετρελαίου των ΗΠΑ

Πτώση του Αργού Μετά την Ανακοίνωση της ΕΙΑ για Αύξηση στα Αποθέματα Πετρελαίου των ΗΠΑ
energia.gr
Τετ, 1 Φεβρουαρίου 2023 - 19:30

Αύξηση για έκτη διαδοχική εβδομάδα στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η αμερικανική υπηρεσία ενεργειακών πληροφοριών (ΕΙΑ). Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιανουαρίου τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 4,1 εκατομμύρια βαρέλια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση κατά 300.000 βαρέλια

σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που είχε διενεργήσει η S&P Global Commodity Insights. Μετά την ανακοίνωση της ΕΙΑ, πτώση σημείωσαν οι τιμές του αργού.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 6,3 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ νωρίτερα σήμερα, ο OPEC+ αποφάσισε σε σημερινή διαδικτυακή σύνοδο Υπουργών να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του (βλ. εδώ).

Τα στοιχεία της EIA έδειξαν επίσης αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια και των διυλισμένων προϊόντων κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια. Οι αναλυτές περίμεναν ότι τα αποθέματα βενζίνης θα παραμείνουν αμετάβλητα, ενώ προέβλεπαν μείωση για τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Σημαντική αύξηση, σύμφωνα πάντα με την EIA, εμφάνισαν και τα αποθέματα αργού στον κόμβο Cushing της Οκλαχόμα την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα στρατηγικά αποθέματα αργού της χώρας παρέμειναν αμετάβλητα στα 371,6 εκατομμύρια βαρέλια.

Με την ανακοίνωση της ΕΙΑ για άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου, κάμψη σημείωσαν οι τιμές του αργού. Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαρτίου σημειώνει απώλειες 55 σεντς ή 0,7%, πέφτοντας στα 78,32 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο άνω του 1% που κατέγραψε την Τρίτη.

Αντίστοιχα, το αργό τύπου Brent, παράδοσης Απριλίου, υποχωρεί κατά 873 σεντς ή 1% και διαμορφώνεται στα 84,63 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση σημειώνει και η βενζίνη, με το συμβόλαιο Μαρτίου να σημειώνει πτώση 2,1%, στα 2,5121 δολάρια το γαλόνι, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαρτίου, με απώλειες 4,1%, διαμορφούμενο στα 3,0136 δολάρια το γαλόνι.

Τέλος, σε πτωτική τροχιά παραμένει το συμβόλαιο Μαρτίου για το φυσικό αέριο που καταγράφει απώλειες 4,4% στα 2,565 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Σημειώνεται ότι εχθές, Τρίτη, το φυσικό αέριο έκλεισε τον Ιανουάριο καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του σε διάστημα 22 ετών.