Ο OPEC+, που περιλαμβάνει τις χώρες-μέλη του OPEC αλλά και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός του καρτέλ, με προεξάρχουσα τη Ρωσία, αποφάσισε σε σημερινή διαδικτυακή σύνοδο Υπουργών να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του.  Η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 3 Απριλίου

Όπως σημειώνει το Reuters, o OPEC+ παρέμεινε πιστός στην πολιτική του, καθώς η αγορά βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια, ενώ αναμένονται αργότερα σήμερα και τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, τα συμβόλαια του αργού Brent υποχώρησαν κατά 14 σεντς, ή 0,1%, στα 85,33 δολάρια το βαρέλι στις 16:19 ώρα Ελλάδος,, ενώ, αντίθετα, το WTI αυξήθηκε κατά 13 σεντς, ή 0,2%, στα 79,00 δολάρια.

Η παραγωγή πετρελαίου των χωρών του OPEC μειώθηκε τον Ιανουάριο, καθώς οι ιρακινές εξαγωγές σημείωσαν κάμψη ενώ και η νιγηριανή παραγωγή δεν ανέκαμψε, με τα 10 μέλη του καρτέλ να αντλούν 920.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα σε σχέση με τους στόχους του OPEC+, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο από το έλλειμμα των 780.000 bpd τον Δεκέμβριο.

Εξάλλου, μετά τη διαδικτυακή σύνοδο του OPEC+, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ,  δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, ότι η κατάσταση με την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στη χώρα είναι σταθερή, παρά τα πλαφόν και τις κυρώσεις της Δύσης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το τρέχον επίπεδο των τιμών του πετρελαίου είναι αποδεκτό, ενώ η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να βελτιωθεί καθώς η Κίνα ανακάμπτει από τον COVID.

Παράλληλα, οι μετριοπαθέστερες προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ βοήθησαν στην πτώση του δολαρίου, γεγονός που στήριξε τις τιμές του πετρελαίου, όπως εκτιμά ο αναλυτής της PVM Stephen Brennock.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της για το επιτόκιο στις 9 ώρα Ελλάδος.

Τα στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (ΑPI) δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 6,3 εκατομμύρια βαρέλια, πάνω από το αναμενόμενο, την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιανουαρίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς.Τα κρατικά αποθέματα αναμένονται στις 19:30 ώρα Ελλάδος.

«Οι εμπορικοί χώροι αποθήκευσης στη Βόρεια Αμερική είναι άφθονοι», δήλωσε ο Norbert Ruecker, οικονομολόγος στην τράπεζα Julius Baer.

«Η βελτιωμένη διάθεση στην αγορά έχει ανεβάσει τις τιμές τελευταία, αλλά αυτή η υποστήριξη θα πρέπει να θεωρείται προσωρινή. Προβλέπουμε χαμηλότερες τιμές μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς μελλοντικής εκπλήρωσης».

Το αμερικάνικο αργό, WTI, διαπραγματεύεται στο contango, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμβόλαια παράδοσης επόμενου μήνα διαπραγματεύονται υψηλότερα από τις μεταγενέστερες παραδόσεις, υποδηλώνοντας την τρέχουσα υπερπροσφορά. Αντίθετα, το Brent βρίσκεται σε μια μικρή οπισθοδρόμηση.