Η Korea Electric Power Corporation (KEPCO) υπέβαλε προκαταρκτική πρόταση στην Τουρκία για την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων APR-1400 σε άγνωστη τοποθεσία στο βόρειο τμήμα της χώρας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της KEPCO Seung-il Jeong παρουσίασε την πρόταση στον Φατίχ Ντονμέζ, Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, στις 30 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην οποία συζήτησαν σχέδια για συμμετοχή της KEPCO στο έργο πυρηνικής ενέργειας.

 "Με την υποβολή προκαταρκτικής πρότασης από την KEPCO, ξεκίνησαν οι πλήρεις συζητήσεις για την εξαγωγή νέων πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία και η KEPCO σχεδιάζει να εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας έργου από κοινού με την Τουρκία, που αναμένεται να εξαγάγει το βέλτιστο σχέδιο επιχειρηματικής προώθησης", ανέφερε η KEPCO σε δήλωση.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2009, τέσσερις αντιδραστήρες APR1400 σχεδιασμένοι από την Κορέα κατασκευάζονται στο Barakah των ΗΑΕ από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την KEPCO. "Μεταξύ των νεότερων πυρηνικών σταθμών που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στη Δύση, η KEPCO είναι ο μόνος φορέας εκμετάλλευσης που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών ικανοποιώντας τον δεδομένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα", ανέφερε η εταιρεία.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας ξεκίνησε περίπου το 2006. Τέσσερις αντιδραστήρες VVER-1200 κατασκευάζονται επί του παρόντος από τη Ρωσία στο Akkuyu στις ακτές της Μεσογείου, κοντά στη Σελεύκεια Ισαυρίας στο πλαίσιο μιας διακυβερνητικής συμφωνίας του 2010. Προτάθηκαν δύο ακόμη τοποθεσίες για πυρηνική ανάπτυξη: η Σινώπη, στον Πόντο, και η Iğnaeda, στα παραθαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκία και Βουλγαρίας νότια της Αγαθούπολης στον Πόντο.

Έχουν συζητηθεί διάφορα σχέδια για τις δύο προτεινόμενες τοποθεσίες. Τέσσερις μονάδες Atmea1 από μια κοινή επιχείρηση της Framatome και της Mitsubishi Heavy Industries συζητήθηκαν για τη Σινώπη και υπογράφηκε διακυβερνητική συμφωνία με την Ιαπωνία που της δίνει "αποκλειστικά δικαιώματα διαπραγμάτευσης για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής". Για την Iğnaeda, υπήρξαν συζητήσεις με τη Westinghouse και την Κρατική Εταιρεία Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας (SNPTC) σχετικά με τα AP1000 και την ανάπτυξή τους από την SNPTC, το CAP1400.

(από capital.gr)