Ενας αστεροειδής πέρασε από τη Γη πριν από λίγο. Με μέγεθος περίπου ενός μίνι λεωφορείου, ο διαστημικός βράχος, γνωστός ως 2023 BU, ήταν πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής λίγο πριν τις 00:30 π.μ. GMT. και με μια πλησιέστερη προσέγγιση τις απόστασεις που βρέθηκε, στα 3.600 χλμ. (2.200 μίλια), μάλλον ...ξυστά πέρασε από τον πλανήτη που ζούμε.

Όπως αναφέρει το BBC, το ανησυχητικό εδώ είναι ότι αυτό το συμβάν δείχνει πώς εξακολουθούν να υπάρχουν αστεροειδείς σημαντικού μεγέθους που ''κρύβονται'' κάπου κοντά στη Γη και ίσως κάποιοι είναι δύσκολο να ανιχνευθούν.

Αυτό συνέβη μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν τον εντοπίστηκε από τον ερασιτέχνη αστρονόμος Gennadiy Borisov, ο οποίος δραστηριοποιείται από το Nauchnyi στην Κριμαία, τη χερσόνησο που κατέλαβε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

Οι επακόλουθες παρατηρήσεις έχουν βελτιώσει αυτά που γνωρίζουμε για το μέγεθος του 2023 BU και, κυρίως, την τροχιά του.

Έτσι οι αστρονόμοι(ευτυχώς) μπορούσαν να είναι σίγουροι ότι θα ''έχανε'' τον πλανήτη, παρόλο που βρισκόταν μέσα από την τροχιά που ακολουθούν οι παγκόσμιοι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι, οι οποίοι περιστρέφονται στα 36.000 χιλιόμετρα (22.000 μίλια) από πάνω μας.

Η ώρα του χαμηλότερου υψομέτρου του υπολογίστηκε με ακρίβεια στις 19:27 EST την Πέμπτη ή στις 00:27 GMT την Παρασκευή.

Ακόμα κι αν ο 2023 BU ήταν σε τροχιά άμεσης σύγκρουσης, θα δυσκολευόταν να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Με εκτιμώμενο μέγεθος από 3,5 έως 8,5 μέτρα πλάτος, ο διαστημικός βράχος πιθανότατα θα είχε διαλυθεί ψηλά στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, θα είχε δημιουργήσει μια εντυπωσιακή βολίδα.

Για σύγκριση, ο διάσημος μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ που εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τη νότια Ρωσία το 2013 ήταν ένα αντικείμενο πλάτους κοντά στα 20 μέτρα. Προκάλεσε ένα ωστικό κύμα που έσπασε τα παράθυρα στο έδαφος.

Οι επιστήμονες της Nasa πάντως υποστηρίζουν ότι η τροχιά του 2023 BU γύρω από τον Ήλιο έχει τροποποιηθεί από τη συνάντησή του με τη Γη.

Η βαρύτητα του πλανήτη μας το τράβηξε και προσάρμοσε την πορεία του στο διάστημα.

«Πριν συναντήσει τη Γη, η τροχιά του αστεροειδούς γύρω από τον Ήλιο ήταν περίπου κυκλική, προσεγγίζοντας την τροχιά της Γης, και χρειάστηκαν 359 ημέρες για να ολοκληρωθεί η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση.

"Μετά τη συνάντησή του, η τροχιά του αστεροειδούς θα είναι πιο επιμήκης, μετακινώντας τον περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ των τροχιών της Γης και του Άρη στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τον Ήλιο. Ο αστεροειδής θα ολοκληρώνει μια τροχιά κάθε 425 ημέρες."

Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια σε εξέλιξη για να βρεθούν οι πολύ μεγαλύτεροι αστεροειδείς που θα μπορούσαν πραγματικά να προκαλέσουν ζημιά αν χτυπούσαν τη Γη.

Ευτυχώς οι μεγάλοι αστεροειδής, όπως ο βράχος πλάτους 12 χιλιομέτρων που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, πιθανότατα έχουν εντοπιστεί όλοι και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Αλλά αν κατεβείτε σε μέγεθος σε κάτι που είναι, για παράδειγμα, 150 μέτρα πλάτος, ίσως διαπιστώσουμε ότι υπαρχουν κενά στα συστήμαυα εντοπισμού.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι ίσως μόνο το 40% περίπου αυτών των αστεροειδών έχουν εντοπισθεί και αξιολογηθεί για να προσδιοριστεί το επίπεδο απειλής που μπορεί να αποτελούν για τη Γη.

Τέτοια αντικείμενα θα προκαλούσαν καταστροφή στην κλίμακα μιας πόλης εάν επρόκειτο να προσκρούσουν στο έδαφος.

Ο καθηγητής Don Pollacco από το Πανεπιστήμιο του Warwick, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο BBC News: «Υπάρχουν ακόμη αστεροειδείς που διασχίζουν την τροχιά της Γης και περιμένουν να ανακαλυφθούν.

"Ο 2023 BU είναι ένα αντικείμενο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου που πρέπει να έχει περάσει από τη Γη χιλιάδες φορές πριν. Αυτή τη φορά περνά μόνο 2.200 μίλια από τη Γη - μόλις το 1% της απόστασης από τη Σελήνη - ουράνια παραλίγο δεσποινίς.

«Ανάλογα με το τι αποτελείται από το 2023 BU, είναι απίθανο να φτάσει ποτέ στην επιφάνεια της Γης, αλλά αντίθετα να καεί στην ατμόσφαιρα ως μια λαμπρή βολίδα - πιο φωτεινή από μια πανσέληνο.

"Ωστόσο, υπάρχουν πιθανώς πολλοί αστεροειδείς εκεί έξω που παραμένουν ανεξερεύνητοι και θα μπορούσαν να διαπεράσουν την ατμόσφαιρα και να χτυπήσουν την επιφάνεια για να προκαλέσουν σημαντική ζημιά - πράγματι πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οφείλεται ένα τέτοιο γεγονός."