Οι εισαγωγές της Γερμανίας μετάλλων σπάνιων γαιών από την Κίνα ανήλθαν σε 49,3 εκατομμύρια ευρώ (53,7 εκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους έντεκα μήνες του 2022, αντιπροσωπεύοντας τα δύο τρίτα των συνολικών εισαγωγών, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (Destatis). Για ορισμένες από τις σπάνιες γαίες, το μερίδιο ήταν ακόμη υψηλότερο. Από τους 220 τόνους σκανδίου και υττρίου που εισήχθησαν αυτή την περίοδο, αξίας 1,7 εκατ. ευρώ, το 94,4 τοις εκατό προήλθε από την Κίνα.

 

Ο όρος αναφέρεται σε μια ομάδα 17 στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μιας σειράς προϊόντων και υποδομών που είναι ολοένα και πιο σημαντικά για την καθημερινή ζωή. Μπορούν να βρεθούν σε κινητά, σκληρούς δίσκους και τρένα, αλλά είναι επίσης σημαντικά για την πράσινη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των ανεμογεννητριών και των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών στον κόσμο, η Κίνα αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα όλων των εισαγωγών παγκοσμίως, σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW Berlin). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το μέσο μερίδιο των εισαγωγών σπάνιων γαιών από την Κίνα είναι περίπου 94 τοις εκατό.

Με τη ζήτηση για σπάνιες γαίες στην ΕΕ να αναμένεται να πενταπλασιαστεί έως το 2030, η Ευρώπη σχεδιάζει να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή, επεξεργασία και ανακύκλωση μέσω του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη, περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι, ανακαλύφθηκε στην Κιρούνα, στη βόρεια Σουηδία. Σύμφωνα με την κρατική εταιρεία εξόρυξης LKAB, αναμένεται να χρειαστούν τουλάχιστον 10 έως 15 χρόνια για να ξεκινήσει η εξόρυξη.

Μέχρι στιγμής, δεν εξορύσσονται σπάνιες γαίες στην Ευρώπη.

 

Διαβάστε επίσης 

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι Μεταφέρουν Σπάνιες Γαίες Από την Κίνα για τις Δυτικές Αμυντικές Βιομηχανίες (εδώ)