AREMI, η Νέα Πρωτοβουλία για την Ενίσχυση της Παραγωγικής Ικανότητας των ΑΠΕ στην Αφρική

AREMI, η Νέα Πρωτοβουλία για την Ενίσχυση της Παραγωγικής Ικανότητας των ΑΠΕ στην Αφρική
energia.gr
Τρι, 24 Ιανουαρίου 2023 - 12:19

Μια νέα πρωτοβουλία, η Africa Renewable Energy Manufacturing Initiative (AREMI), έχει ξεκινήσει με στόχο την κλιμάκωση των δυνατοτήτων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αφρική. Αρχίζοντας από την Sustainable Energy for All (SEforALL), το African Climate Foundation, το Bloomberg Philanthropies, το ClimateWorks Foundation και την Κινεζική Ένωση Βιομηχανιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η πρωτοβουλία

στοχεύει να ''ξεκλειδώσει'' έως και 850 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για την προώθηση ενός οικοσυστήματος παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την Ήπειρος.

Η οικοδόμηση μιας παραγωγικής ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αφρική θα είχε διπλό όφελος για την ήπειρο, καθώς θα μείωνε την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως πηγή ενέργειας και θα ενίσχυε τις οικονομίες της περιοχής. Θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας – με έως και 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μετάβασης στον τομέα της ενέργειας στην Αφρική έως το 2030 – οικονομική ανάπτυξη (+6,4% αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 2021 και 2050 από την ενεργειακή μετάβαση) και άνοιγμα εξαγωγικών συνεργασιών με άλλες χώρες, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Ο τερματισμός της ενεργειακής φτώχειας, η διάσωση ζωών και η αποφυγή μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης σημαίνει επένδυση και κλιμάκωση έργων βιώσιμης και ανανεώσιμης ανάπτυξης στην Αφρική», δήλωσε η Damilola Ogunbiyi, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ενέργεια για Όλους και Σία. -Πρόεδρος του ΟΗΕ-Energy, προσθέτοντας: «Αυτό απαιτεί τόσο δημόσια όσο και ιδιωτική χρηματοδότηση για την προώθηση της παραγωγικής ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αφρικανικές χώρες. Με την Αφρικανική Πρωτοβουλία Παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι αφρικανικές χώρες θα είναι σε θέση να συρρικνώσουν το ενεργειακό χάσμα, περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και να επιτρέψουν μια δίκαιη και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση».