Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το ISIS, το αποκαλούμενο δηλαδή Ισλαμικό Κράτος ή Daesh εξουδετερώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, μετά από την στρατιωτική ήττα της οργάνωσης επί του εδαφικού της πυρήνα

Το ISIS που κατείχε στη Μέση Ανατολή μια τεράστια περιοχή ίση με το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου, δέχθηκε πάνω από 30.000 στρατιωτικά πλήγματα, κυρίως με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες μέλη της. Οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ο πόλεμος με την ISIS τελείωσε, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ. To 2022 o Στρατός των ΗΠΑ εξόντωσε 700 μαχητές του ISIS στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ και συνέλαβε τουλάχιστον 450, ενώ η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση πραγματοποίησε πάνω από 500 τρομοκρατικές επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ. Όπως όλα δείχνουν η ISIS είναι εδώ για να μείνει.

Όταν ο ISIS ηττήθηκε στο Μπαγκούζ της ανατολικής Συρίας το Μάρτιο του 2019, ήταν περισσότερη αποδυναμωμένη από ποτέ, κάτι που επιτεύχθηκε με τη συνεργασία του Ιρακινού Στρατού αλλά και αντίπαλων με την ISIS παραστρατιωτικών ομάδων, εντός Συρίας. Οι δυνάμεις της Δύσης για να αποφύγουν στρατιωτικές δεσμεύσεις τύπου Αφγανιστάν ή Ιράκ, συνεργάστηκαν με τοπικές παραστρατιωτικές ομάδες. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, το ISIS έχει μετατραπεί από ισλαμικό κράτος σε κίνημα και εξέγερση, κάνοντας πιο πολύπλοκη τη φύση της στρατιωτικής αλλά και πολιτικής σύγκρουσης. H ISIS λειτουργεί πλέον στις σκιές, μικροί πυρήνες της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης χτυπούν με μεγάλη ταχύτητα και εξαφανίζονται. Τα περισσότερα μέλη της ISIS είτε ζουν διπλή ζωή είτε κρύβονται σε πόλεις και βουνά. Ειδικά στη Συρία η ISIS εκμεταλλεύεται το χάος σε διάφορες περιοχές και δρα κυρίως εντός της ερήμου Μπαντίγια. Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι οι μόνες που βρίσκονται στην περιοχή ενώ η Τουρκία απειλεί τη Συρία με εισβολή για να σταθεροποιήσει όπως ισχυρίζεται την κατάσταση.

Τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία οι φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις και οι επιθέσεις αυτοκτονίας μελών της ISIS πολλαπλασιάζονται, ενώ οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας εκτιμούν ότι η ισλαμιστική οργάνωση έχει επανέλθει από αμυντικές σε επιθετικές επιχειρήσεις. Ένας ολόκληρος στρατός από 30.000 μέλη της ISIS με καταγωγή από διάφορες χώρες βρίσκεται κλεισμένος στις φυλακές του Ιράκ και της Συρίας, αφού καμία κυβέρνηση δεν τους θέλει πίσω, οι αποδράσεις όμως συνεχίζονται εν μέσω φονικών συγκρούσεων που κοστίζουν τη ζωή τόσο σε κρατούμενους όσο και φύλακες και στρατιώτες. Πάνω από 100.000 γυναίκες και παιδιά της ISIS βρίσκονται σε στρατόπεδα προσφύγων τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, και οι αναλυτές της Δύσης φοβούνται ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα αποτελέσουν τη νέα γενιά του ISIS που θα πραγματοποιήσει νέα τρομοκρατικά πλήγματα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, καθώς αποτελούν τον κύριο στόχο της προπαγάνδας της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης. Ο Αμερικανικός Στρατός γνωρίζει ότι κάθε μέρα στα στρατόπεδα της ISIS γεννώνται δεκάδες παιδιά τα οποία κάποια στιγμή ίσως στρατολογηθούν, ενώ εκατοντάδες παιδιά και γυναίκες κάθε μήνα επιστρέφουν στις πατρίδες τους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, κανείς όμως δεν γνωρίζει πόσο μίσος έχουν ενσταλάξει οι ζηλωτές του ισλαμιστικού εξτρεμισμού στις ψυχές αυτών των ανθρώπων, και αν αυτοί θα χρησιμοποιηθούν ως νέοι μάρτυρες για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των τρομοκρατών.