Η ροή ειδήσεων για τη γερμανική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται. Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν από τα υψηλότατα επίπεδα στα τέλη του καλοκαιριού, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου διατηρούνται ακόμη καλύτερα από το αναμενόμενο και, την περασμένη Παρασκευή, τα πρώτα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας κατέδειξαν ότι το ΑΕΠ έμεινε στάσιμο το τέταρτο τρίμηνο, αντί να συρρικνωθεί

Είναι πλέον πιθανό ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να ξεφύγει με μια μικρή μόνο οπισθοδρόμηση αυτόν τον χειμώνα, της τάξεως του 0,4% συνολικά. Υπογραμμίζοντας αυτή τη στροφή προς το καλύτερο, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες στην έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε στις 16,9 μονάδες τον Ιανουάριο από -23,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, ήτοι πολύ πάνω από τις -15 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές του Reuters. Αυτή η ανοδική κίνηση κατά 40,2 μονάδες σε μηνιαία βάση είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μηνιαία μέση αλλαγή των 9,2 μονάδων και σηματοδοτεί την τέταρτη μηνιαία αύξηση στη σειρά. Ωστόσο, ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών ανέβηκε πιο αργά, στις -58,6 μονάδες τον Ιανουάριο από τις -61,4 μονάδες τον Δεκέμβριο και την εκτίμηση για -58 μονάδες. Ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει, ακόμη κι αν πρόκειται να είναι λιγότερο σκληρός από ό,τι φοβόμασταν.

Αναφορικά με τις βιομηχανίες της χώρας, αυτές δεν προσβλέπουν σε βελτιωμένη κερδοφορία. Οι προσδοκίες για κέρδη παραμένουν αρνητικές για πολλούς κλάδους και ειδικά για τις κατασκευές και για όλους τους μεταποιητικούς κλάδους (οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στο υπερβολικά υψηλό κόστος για την ενέργεια και σε άλλες εισροές), αλλά και για τους ομίλους λιανικού εμπορίου (η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά είναι ακόμη πολύ χαμηλά). Ωστόσο, τουλάχιστον οι προοπτικές καλυτέρευσαν σε γενικές γραμμές, με μόνη εξαίρεση την πληροφορική (όπου οι προσδοκίες για τα κέρδη ήταν ήδη αρκετά υψηλές). Τέλος, μια παρόμοια εικόνα επικρατεί και στην Ευρωζώνη. Τα αποτελέσματα της έρευνας του ZEW για την Ευρωζώνη φανερώνουν σε μεγάλο βαθμό τα αντίστοιχα της Γερμανίας. Ο δείκτης προσδοκιών εκτινάχθηκε στις 16,7 μονάδες τον Ιανουάριο από τις -23,6 τον Δεκέμβριο και ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε σε -54,8 μονάδες τον Ιανουάριο από τις -57,4 μονάδες τον Δεκέμβριο. Καθώς η Γερμανία, με τον μεγάλο μεταποιητικό τομέα της, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο ενεργειακό σοκ, τα καλά νέα για την οικονομία της υποδηλώνουν επίσης ότι η Ευρωζώνη στο σύνολό της μπορεί να υποστεί μικρότερο πλήγμα από όσο αρχικά αναμενόταν.

* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")