Ο υπουργός Ενέργειας του Ουζμπεκιστάν απέρριψε την Τετάρτη τη ρωσική πρόταση για μια "ένωση φυσικού αερίου" που θα περιελάμβανε τη χώρα της κεντρικής Ασίας, λέγοντας ότι η Τασκένδη δεν θα συμφωνήσει σε πολιτικούς όρους που θα θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά της συμφέροντα

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, η Ρωσία ανέφερε ότι συζητά για μια "ένωση φυσικού αερίου" με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, για να υποστηρίξει τις μεταφορές μεταξύ των τριών χωρών και προς άλλους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Πρόκειται για μέρος μιας αλλαγής στη στρατηγική της Μόσχας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει απότομα την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Ωστόσο, ο υπουργός του Ουζμπεκιστάν, Jorabek Mirzamahmudov, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει λάβει ακόμη την πρόταση.

"Ακόμη και αν συναφθεί συμφωνία για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία, αυτό δεν σημαίνει ένωση", δήλωσε. Διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Καζακστάν, αλλά αυτό θα είναι μια "τεχνική σύμβαση" και όχι μια ένωση.

"Αν εισάγουμε φυσικό αέριο από άλλη χώρα, συνεργαζόμαστε μόνο βάσει εμπορικής σύμβασης. Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε σε πολιτικούς όρους σε αντάλλαγμα για το φυσικό αέριο. Εν ολίγοις, θα πάρουμε το συμβόλαιο φυσικού αερίου που μας προσφέρεται μόνο αν συμφωνήσουμε, διαφορετικά όχι", δήλωσε.

Η "ψυχρότητα" του Ουζμπεκιστάν απέναντι στη ρωσική πρόταση αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες δυσκολίες της Μόσχας να επιβάλει τη θέλησή της σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Το Ουζμπεκιστάν παραμένει εν μέρει εξαρτημένο από το ξένο φυσικό αέριο. Η χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τασκένδης, αντιμετώπισε ελλείψεις φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κατανάλωση αυξήθηκε λόγω της ψυχρής περιόδου.

Ο Mirzamahmudov δήλωσε ότι το ψύχος ανάγκασε το Ουζμπεκιστάν να σταματήσει τις εξαγωγές 6 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ημερησίως προς την Κίνα.

Συνολικά, η χώρα παράγει περίπου 52 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με εισαγωγές 4 δισ. κυβικών μέτρων και εξαγωγές 2,7 δισ. κυβικών μέτρων, σημείωσε.

(από capital.gr)