Οι Κούρδοι της Συρίας Καλούν Ρωσία και ΗΠΑ να Αποτρέψουν Τουρκική Χερσαία Εισβολή

Οι Κούρδοι της Συρίας Καλούν Ρωσία και ΗΠΑ να Αποτρέψουν Τουρκική Χερσαία Εισβολή
energia.gr
Τρι, 29 Νοεμβρίου 2022 - 19:52

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία ζήτησαν από τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, η οποία βομβαρδίζει τις περιοχές τους στη βορειοανατολική Συρία, ώστε να την αποτρέψει από το να εξαπολύσει χερσαία επίθεση, δήλωσε ο αρχηγός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μαζλούμ Αμπντί

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, ο Αμπντί διεμήνυσε ωστόσο ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, «θα αμυνθούν» εάν εξαπολύσει επίθεση η Τουρκία.

Η Άγκυρα από τις 20 Νοεμβρίου ξεκίνησε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία σε θέσεις Κούρδων μαχητών, μελών οργανώσεων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να διατάξει χερσαία επίθεση, «όταν έρθει η ώρα».

Ο Αμπντί, αρχιστράτηγος των SDF, συνάντησε το Σάββατο τον αρχιστράτηγο των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, στρατηγό Αλεξάντερ Τσάικο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία.

«Τους ζητήσαμε να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις», είπε ο Κούρδος στρατιωτικός αξιωματικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι προετοιμάζονται» για χερσαία επίθεση.

Η Μόσχα, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, και η Ουάσινγκτον, που υποστηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, κάλεσαν πρόσφατα την Άγκυρα σε «αυτοσυγκράτηση».

Αν η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές της, «θα αναγκαστούμε να επεκτείνουμε το εύρος αυτού του πολέμου» ώστε να καλύψει ολόκληρη τη συνοριακή περιοχή, προειδοποίησε ο Αμπντί, ο οποίος εκφράζει τη λύπη του για την «αδύναμη θέση» που επιδεικνύει η Ουάσινγκτον.

Από τις 20 Νοεμβρίου, περίπου 75 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τουρκικές επιδρομές, κυρίως μαχητές των SDF, καθώς και περίπου δέκα Σύροι πολίτες και στρατιώτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χάρη στον πόλεμο στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011 και δίχασε τη χώρα, οι Κούρδοι της Συρίας πήραν τον έλεγχο μεγάλου τμήματος στα βορειοανατολικά, εγκαθιδρύοντας αυτόνομη διοίκηση παρά την οργή της Άγκυρας.

Η Ρωσία είχε διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στην προηγούμενη τουρκική επίθεση το 2019, εξασφαλίζοντας συμφωνία βάσει της οποίας αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων ο συριακός στρατός και οι ρωσικές δυνάμεις.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο Reuters, ο Αμπντί ζήτησε από την Ουάσινγκτον να στείλει «ισχυρότερο μήνυμα» προς την Άγκυρα.

Ο αρχηγός των SDF είπε επίσης πως δεν θα βασιστεί στη σχετικά «αδύναμη» συριακή αντιαεροπορική άμυνα, ενώ προηγουμένως είχε δηλώσει πως ελπίζει ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα θα βοηθήσει τις δυνάμεις του να αμυνθούν εναντίον των αεροπορικών επιδρομών της Άγκυρας.

«Υπάρχουν ενισχύσεις στα σύνορα και εντός της Συρίας, σε περιοχές που ελέγχονται από φατρίες που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας. Το παρατηρήσαμε και, ναι, αυτό είναι κάτι καινούριο», δήλωσε στο Reuters τηλεφωνικά από τη Συρία ο αρχηγός των SDF Μαζλούμ Αμπντί.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν λάβει υποστήριξη από την Ουάσινγκτον εδώ και χρόνια, αλλά έχουν επίσης συντονιστεί με την κυβέρνηση της Συρίας και τη σύμμαχό της Ρωσία, που και οι δύο θεωρούνται εχθροί από τις ΗΠΑ.

Ο Κούρδος στρατιωτικός αξιωματικός είπε ότι έλαβε «σαφείς» διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα ότι αντιτίθενται σε μια τουρκική χερσαία εισβολή, αλλά επιθυμούν κάτι πιο απτό.

Οι SDF και η Άγκυρα έχουν ανταλλάξει κατηγορίες σχετικά με το ποιος παραβιάζει τη συμφωνία του 2019, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την εκκαθάριση των Κούρδων μαχητών από τις συνοριακές περιοχές με αντάλλαγμα τη μη εισβολή της Τουρκίας.

Ο Αμπντί είπε ότι οι δυνάμεις του δεν είχαν κληθεί να αποσυρθούν από άλλες ζώνες και θα αρνιόταν εάν του ζητηθεί, προσθέτοντας ότι οι κύριοι μεσολαβητές αυτής της συμφωνίας είναι πολύ απασχολημένοι με τον πόλεμο στην Ουκρανία για να την επιβάλουν σωστά.

«Όλοι είναι απασχολημένοι. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είχε αρνητικό αντίκτυπο στις δεσμεύσεις αυτών των χωρών στην περιοχή», είπε.

Η Συρία βλέπει την Τουρκία ως κατοχική δύναμη στον βορρά της και η Δαμασκός έχει δηλώσει ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε νέα τουρκική εισβολή ως «έγκλημα πολέμου».

Αλλά οι ψυχροί δεσμοί μπορεί να ξεπαγώνουν: ο επικεφαλής πληροφοριών της Τουρκίας είχε μυστικές συνομιλίες στη Δαμασκό και ο υπουργός Εξωτερικών της ενθάρρυνε τους αντάρτες και την κυβέρνηση να συμφιλιωθούν.

Αυτό έχει ανησυχήσει τον κουρδικό πληθυσμό της Συρίας, ωστόσο ο Αμπντί τόνισε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τη Δαμασκό πως μια συμφιλίωση με την Άγκυρα θα απαιτούσε την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.