Η ιαπωνική Mazda Motor Corp θα επενδύσει περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια γιεν (10,58 δισεκατομμύρια δολάρια) για να ηλεκτρίσει τα οχήματά της, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της παραγωγής μπαταριών, καθώς στοχεύει να αυξήσει το μερίδιό της στις συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων της εταιρείας μέχρι το 2030.

Ο ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της Mazda, Akira Koga, δήλωσε ότι η επένδυση θα γίνει μαζί με τους «εταίρους» της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, και θα χρησιμοποιηθεί για έρευνα και ανάπτυξη. Η είδηση ​​αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την επιχειρηματική καθημερινή έκδοση του Nikkei.

Η αναλογία των ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) στις παγκόσμιες πωλήσεις αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 25% και 40% έως το 2030, από 25% προηγουμένως, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Mazda, Akira Marumoto, είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι η εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία με την Envision AESC, την επιχείρηση μπαταριών του κινεζικού ομίλου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Envision, για την προμήθεια μπαταριών για τα ηλεκτρικά οχήματα που παράγονται στην Ιαπωνία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε επίσης ότι συμφώνησε να συνεργαστεί με επτά εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστή ηλεκτρικών εξαρτημάτων Rohm Co, για την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή ηλεκτρικών μονάδων κίνησης (ηκεκτροκινητήρων). Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσουν την παραγωγή μπαταριών και EV εν όψει των αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών. Τον Αύγουστο, η Toyota Motor Corp ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει έως και 730 δισεκατομμύρια γιεν (περίπου 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατασκευή μπαταριών για πλήρως ηλεκτρικά οχήματα σε αντίθεση με τα υβριδικά βενζινοηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το Prius. Η ανταγωνιστική της Honda Motor Co ανακοίνωσε επίσης τον ίδιο μήνα ότι θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών ιόντων λιθίου αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ηλεκτρικά οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες με την Κορεατική εταιρεία κατασκευής μπαταριών LG Energy Solution Ltd.

Η Mazda στοχεύει σε καθαρές πωλήσεις περίπου 4,5 τρισεκατομμυρίων γιεν για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2026, ένα άλμα περίπου 45% από το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2022, ανέφερε η εταιρεία.

Ο Shoichi Matsumoto, διευθύνων σύμβουλος της Envision AESC, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ιαπωνία, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για νέες συμφωνίες προμήθειας. Η Envision AESC, με έδρα την Ιαπωνία, ιδρύθηκε αρχικά ως κοινοπραξία μεταξύ της Nissan Motor Co, NEC Corp και της θυγατρικής της NEC TOKIN Corporation.