Σινοαμερικανική Προσέγγιση με Απόσταση Από τις Πυρηνικές Απειλές της Ρωσίας

Σινοαμερικανική Προσέγγιση με Απόσταση Από τις Πυρηνικές Απειλές της Ρωσίας
energia.gr
Δευ, 21 Νοεμβρίου 2022 - 15:46

Διαύλους επικοινωνίας με σύγκλιση στο κρίσιμο ζήτημα της αποτροπής χρήσης πυρηνικών στην Ουκρανία και αναγνώριση των αποκλίσεων σε ακανθώδη θέματα όπως αυτό της Ταϊβάν, άνοιξαν με τη συνάντησή τους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ, στο Μπαλί κατά τη Σύνοδο της G20

Θερμές χειραψίες και χαμόγελα μπροστά τις κάμερες έδωσαν το στίγμα της διαμόρφωσης νέων ισορροπιών κι όπως το είδαν αναλυτές, οι δύο ηγέτες θέλησαν να δείξουν ο ένας στον άλλο αλλά και προς τα έξω, πως ενεργούν υπεύθυνα γνωρίζοντας ότι οι μεταξύ τους σχέσεις επηρεάζουν την παγκόσμια σταθερότητα. Συμφώνησαν έτσι, να δημιουργήσουν μηχανισμό ανοιχτού διαλόγου σε πολλά επίπεδα για την επίλυση προβλημάτων. Στην αφετηρία της προσέγγισης βρέθηκαν θέματα όπως η κλιματική αλλαγή αλλά και μια διαχωριστική γραμμή από τη στάση της Μόσχας και στην ουσία οι διμερείς σχέσεις βγήκαν μελετημένα εκτός της συγκρουσιακής τροχιάς στην οποία είχαν επικίνδυνα εισχωρήσει το τελευταίο διάστημα

Οι δύο πλευρές δημιούργησαν έναν μηχανισμό για πιο συχνή επικοινωνία και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κίνα σε συνέχεια των συνομιλιών, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, διαπιστώνοντας: «Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον». Πρόσθεσε επίσης ενώπιον δημοσιογράφων: «ως ηγέτες των δύο χωρών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε πως Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες μπορούμε να διαχειριστούμε τις διαφορές μας, να αποτρέψουμε τον ανταγωνισμό από το να μετατραπεί σε σύγκρουση, και να βρούμε τρόπους να εργαστούμε από κοινού για επείγοντα παγκόσμια θέματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας».

Ο Σι Τζινπίνγκ από την πλευρά του δήλωσε πριν από τη συνάντηση πως η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες και με ένα βήμα πιο κοντά από αμφότερες τις πλευρές, ήρθε η οριοθέτηση του ανταγωνισμού μακριά από τη σύγκρουση με ψυχροπολεμικούς όρους. Οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν τη συμφωνία τους ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί και δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία»,όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος. 

Τόσο ο Κινέζος πρόεδρος όσο και ο Αμερικανός ομόλογός του έφθασαν στο Μπαλί ενισχυμένοι για διαφορετικούς λόγους, από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στις χώρες τους.

Ο Σι Τζινπίνγκ επανεξελέγη τον περασμένο μήνα στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και για τον Τζο Μπάιντεν η έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών ήταν θετικότερη από το αναμενόμενο για το Δημοκρατικό Κόμμα και την κυβέρνησή του. Συνοδευόμενος από τους κορυφαίους της κινεζικής διπλωματίας και του καθεστώτος του Πεκίνου, ο Σι δεν έκανε συμβιβασμούς ως προς τα βασικά συμφέροντα της χώρας του. Υπενθύμισε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι το μέλλον της Ταϊβάν είναι «η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σινοαμερικανικές σχέσεις».

Στην ουσία επίσης δεν άλλαξε θέση ούτε για την Ουκρανία αφού δεν καταδίκασε δημόσια τη ρωσική εισβολή. Αναλυτές διείδαν πάντως μια ανακούφιση στην κινεζική ηγεσία από την απουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν από της G20 αφού απηλλάγη έτσι από την υποχρέωση να τηρήσει ευαίσθητες ισορροπίες. Στην τρίωρη συνάντηση των δύο ηγετών δεν ήταν βεβαίως δυνατόν να εξαφανιστούν διά μαγείας τα σημεία τριβής.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν έβαλε πάνω στο τραπέζι ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αμερικανικές ενστάσεις επί εμπορικών θεμάτων και διακριτικά το θέμα της Ταϊβάν. Ο  Μπάιντεν επεδίωξε να διαβεβαιώσει τον Σι πως η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, στην προσπάθεια να μειώσει. Στη συνέχεια δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν νομίζω πως υπάρχει οποιαδήποτε επικείμενη προσπάθεια εκ μέρους της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν». Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως αν το Πεκίνο δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει στη Βόρεια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν περισσότερα προκειμένου να προστατεύσουν περαιτέρω τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή. 

Σχολιαστές και αναλυτές διεθνών μέσων έθεσαν ιν βίτρο ό,τι είδε το φως της δημοσιότητας από τη συνάντηση κορυφής Μπάιντεν Σι και «διέγνωσαν» ότι ο Σι Τζινπίνγκ ήταν εκείνος που θέλησε να εμφανιστεί πειστικός ως υπεύθυνος ηγέτης, έτοιμος να αντιμετωπίσει τα παγκόσμια μεγάλα ζητήματα αλλά και να συμβάλει στον περιορισμό των εντάσεων. Κάποιοι είπαν ότι προσπαθεί να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Άλλοι σχολίασαν πως τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ο Κινέζος ομόλογός του μπαίνοντας σε αυτή τη συνάντηση δεν έτρεφαν αυταπάτες ούτε προσδοκίες πως η άλλη πλευρά θα άλλαζε γνώμη για επίμαχα θέματα. Βγαίνοντας, φαίνεται ότι είχαν τουλάχιστον κατορθώσει να συμφωνήσουν ότι οι διαφωνίες τους δεν πρέπει να παρακωλύουν τη συνεργασία τους για τα μεγάλα διεθνή θέματα άμεσης προτεραιότητας. Όπως χαρακτηριστικά είπε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μένοντας περισσότερο στη μεγάλη εικόνα επισημαίνοντας πως αυτό που εξέπεμψε η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν η κοινή τους διάθεση να διαχειρισθούν «τις παγκόσμιες ευθύνες τους αλλά και τις διμερείς διαφορές τους». Πιθανότατα μπορεί να φανταστεί κανείς και νοητά γεωγραφικά όρια πρωτοκαθεδρίας για την Κίνα στην Ασία και για τις ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό.