Καθώς η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων με τους πολίτες να τα χρυσοπληρώνουν, το λαθρεμπόριο καυσίμων στην χώρα καλά κρατεί. Σε αποκλειστική του έρευνα ο ΣΚΑΪ εντόπισε σε αποκρουσμένο σημείο στον Ασπρόπυργο μια αποθήκη όπου πραγματοποιείται νοθεία καυσίμων

Οι παράνομες ενέργειες αποκαλύφθηκαν έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε στην αποθήκη στις 23 Σεπτεμβρίου όπου οι πυροσβέστες εντόπισαν τρία βυτιοφόρα εκ των οποίων το ένα είχε κλαπεί την ίδια μέρα καθώς επίσης και χυμένη βενζίνη στο δάπεδο, στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι γινόταν παράνομη μετάγγιση πετρελαίου.

«Διαλέγουν περισσότερο περιοχές όπου, αρχικά θέλουν να βρουν χώρους μεγάλους, αποθήκες μεγάλες όπου ό,τι γίνεται να γίνεται εσωτερικά, όχι σε εξωτερικό χώρο» επισημαίνει μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, Νίκος Σγουρός.

Εταιρείες – φαντάσματα

Σύμφωνα με την έρευνα συνεχώς «ξεφυτρώνουν» νέες εικονικές εταιρείες. Μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο κατασχέθηκαν περισσότερα από 276 χιλιάδες λίτρα λαθραίου καυσίμου, 10 βυτιοφόρα ενώ οι διωκτικές αρχές εντόπισαν και απενεργοποίησαν 79 εταιρείες – φαντάσματα.

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, Δημήτρης Λακόπουλος επισημαίνει πως σε τέτοιου είδους αποθήκες πραγματοποιούνται ολόκληρες επιχειρήσεις νοθείας με την εμπλοκή Ελλήνων και αλλοδαπών.

«Έρχεται το υλικό στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία. Παραστατικά υπάρχουν, αλλά δεν καταλήγουν στο χώρο που γράφονται στα παραστατικά, αλλά καταλήγουν σε ορισμένες αποθήκες που είναι παράνομες» επισημαίνει στο ΣΚΑΪ ο κ. Λακόπουλος και προσθέτει «στήνονται εταιρείες εικονικές οι οποίες έχουν ως δραστηριότητα αντικείμενα που χρειάζονται χημικούς διαλύτες όπως εμπορία χρωμάτων, βάζουν ως ιδιοκτήτες αχυρανθρώπους κι αυτές οι εταιρείες είναι ανύπαρκτες».

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ ενδεικτικό του τζίρου είναι ότι η ουσία με την οποία γίνεται η νοθεία κοστίζει 0,20 ευρώ/λίτρο στη Βουλγαρία και πωλείται ως βενζίνη στην Ελλάδα προς 2 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο, η ανακάλυψη παράνομου καυσίμου είναι ιδιαίτερα δύσκολή, καθώς είναι μη ανιχνεύσιμο έως και 50%.