Από τον Αέρα και τον Ήλιο το 10% της Παγκόσμιας Ενέργειας για Πρώτη Φορά, Αλλά ο Άνθρακας Αντιστέκεται

Από τον Αέρα και τον Ήλιο το 10% της Παγκόσμιας Ενέργειας για Πρώτη Φορά, Αλλά ο Άνθρακας Αντιστέκεται
energia.gr
Πεμ, 29 Σεπτεμβρίου 2022 - 12:58

Τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον κόσμο συνδυάστηκαν για να καλύψουν περισσότερο από το ένα δέκατο της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά το 2021, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία BloombergNEF (BNEF). Ταυτόχρονα, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγωγή από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και οι εκπομπές ρύπων

αυξήθηκαν το 2021 καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκτησε τη βάση της μετά την πανδημία Covid-19.

Ο Michael R. Bloomberg, Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Φιλοδοξίες και Λύσεις, και ιδρυτής των Bloomberg LP και Bloomberg Philanthropies, δήλωσε: «Οι νέες αιχμές στην παραγωγή άνθρακα αποτελούν ανησυχητικό σημάδι για την οικονομία, την υγεία μας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η έκθεση θα πρέπει να είναι μια κραυγή προς τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια απαιτεί μεγαλύτερες και πιο τολμηρές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών που ενδυναμώνουν τα έθνη που έχουν συνεισφέρει το λιγότερο στην κλιματική αλλαγή – αλλά φέρουν πολλές από τις χειρότερες συνέπειές της – να σημειώσουν πρόοδο στην αντιμετώπιση της».

Με σχεδόν 3.000 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευαν συνολικά το 10,5% της παγκόσμιας παραγωγής του 2021, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τις τάσεις μετάβασης ισχύος. Η συνεισφορά του ανέμου στο παγκόσμιο σύνολο ανήλθε στο 6,8% ενώ η ηλιακή στο 3,7%. Πριν από μια δεκαετία, αυτές οι δύο τεχνολογίες μαζί αντιπροσώπευαν πολύ λιγότερο από το 1% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Συνολικά, το 39% της συνολικής ισχύος που παράγεται παγκοσμίως το 2021 ήταν χωρίς άνθρακα. Τα υδροηλεκτρικά και πυρηνικά έργα κάλυπταν λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Κάθε χρόνο από το 2017, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα της νέας ικανότητας παραγωγής ενέργειας που προστίθεται στα παγκόσμια δίκτυα. Το 2021, έφτασαν σε ρεκόρ τα τρία τέταρτα των 364 γιγαβάτ νέας κατασκευαστικής ισχύος. Συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής, της πυρηνικής και άλλων, η ισχύς μηδενικών εκπομπών άνθρακα αντιπροσώπευε το 85% του συνόλου της νέας προστιθέμενης δυναμικότητας.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον η προεπιλεγμένη επιλογή για τις περισσότερες χώρες που θέλουν να προσθέσουν ή ακόμα και να αντικαταστήσουν την ικανότητα παραγωγής ενέργειας», δήλωσε η Luiza Demôro, επικεφαλής της ενεργειακής μετάβασης στο BloombergNEF. «Αυτό δεν οφείλεται πλέον σε εντολές ή επιδοτήσεις, αλλά απλώς επειδή αυτές οι τεχνολογίες είναι πιο συχνά οι πιο ανταγωνιστικές ως προς το κόστος».

Η ηλικακή ενέργεια συνέχισε να επεκτείνεται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό το 2021, τόσο όσον αφορά τις νέες προσθήκες χωρητικότητας όσο και τις νέες αγορές. Η ηλιακή ενέργεια ήταν το ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας χωρητικότητας που προστέθηκε, στα 182 γιγαβάτ. Η συνεισφορά της στα παγκόσμια δίκτυα ξεπέρασε τις 1.000 τεραβατώρες για πρώτη φορά. Η ηλιακή ενέργεια έχει γίνει επίσης ουσιαστικά πανταχού παρούσα. Στις μισές σχεδόν χώρες που παρακολουθούνται από την BNEF, όπου προστέθηκε κάποια χωρητικότητα, η ηλιακή ενέργεια ήταν η κορυφαία επιλογή όσον αφορά τον όγκο. Τουλάχιστον 112 χώρες έχουν τώρα εγκατεστημένη τουλάχιστον ένα μεγαβάτ ηλιακής ισχύος.

Παρά την απίστευτη εισβολή που έχουν κάνει οι ΑΠΕ, η έκθεση Power Transition Trends παρουσιάζει και μια σκληρή εικόνα του τεράστιου έργου που απομένει για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αντιμετωπίσει τον ρόλο του στην κλιματική αλλαγή. Καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία Covid-19, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 5,6% σε ετήσια βάση, επιβαρύνοντας νέες υφιστάμενες υποδομές και αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών καυσίμων.

Η χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου βοήθησαν επίσης να επανέλθει η ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα στο προσκήνιο σε περισσότερες αγορές. Η παραγωγή από εργοστάσια άνθρακα σημείωσε ρεκόρ με άλμα 8,5% από το 2020-2021 (αύξηση 750 τεραβατώρες σε καθαρή βάση), στις 9.600 τεραβατώρες. Πάνω από το 85% αυτής της γενιάς προερχόταν από 10 χώρες, με την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ μόνο να αντιπροσωπεύουν το 72%.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες συνέχισαν να ολοκληρώνουν τις κατασκευές νέων εργοστασίων άνθρακα το 2021 και ο άνθρακας εξακολουθεί να αποτελεί το μοναδικό μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας με 27%. Ένα μικρό φωτεινό σημείο: η ταχύτητα με την οποία προστίθεται νέος άνθρακας στο δίκτυο επιβραδύνεται. Μόλις 13 γιγαβάτ νέας δυναμικότητας καύσης άνθρακα ολοκληρώθηκαν το 2021, από 31 γιγαβάτ το 2020 και 83 γιγαβάτ το 2012.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν μια ανάλογη άνοδος 7% στις παγκόσμιες εκπομπές CO2 από τον τομέα της ενέργειας το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Οι εκπομπές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έθεσαν νέο υψηλό στους 13.600 μεγα τόνους CO2, εκτιμά η BNEF.

«Ήταν μια χρονιά με υψηλά και ψηλά, για τους καλύτερους και τους χειρότερους λόγους», δήλωσε ο Ethan Zindler, επικεφαλής της Αμερικής στην BNEF. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα, αλλά η επιστροφή του άνθρακα και το γεγονός ότι οι χώρες – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές – συνεχίζουν να κατασκευάζουν άνθρακα είναι πραγματικά ανησυχητικό».

Η έκθεση Power Transition Trends της BNEF δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Bloomberg Philanthropies και θα δημοσιευτεί επίσημα στο Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα: Race to Zero και Resilience Forum στη Νέα Υόρκη σήμερα. Η πλήρης έκθεση είναι δημόσια διαθέσιμη εδώ