Τις Μεγάλες Προσδοκίες Αλλά και τις Προκλήσεις που Γεννά η Αποθήκευση Ενέργειας Αναδεικνύει το Μονοήμερο Workshop του ΙΕΝΕ

Τις Μεγάλες Προσδοκίες Αλλά και τις Προκλήσεις που Γεννά η Αποθήκευση Ενέργειας Αναδεικνύει το Μονοήμερο Workshop του ΙΕΝΕ
energia.gr
Τετ, 28 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:33

Το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού εκπροσώπων του επιχειρηματικού και ρυθμιστικού τομέα των ΑΠΕ αλλά και του ενεργειακού κλάδου, γενικότερα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει προσελκύσει το μονοήμερο Workshop του ΙΕΝΕ, με τίτλο «Αποθήκευση Ενέργειας και Διαχείριση Δικτύου για Μέγιστη Διείσδυση ΑΠΕ» (Electricity Storage and Grid Management for Maximum RES Penetration), που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα

Μετά το χαιρετισμό που απηύθυνε στους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας, κ. Κωστής Σταμπολής, οι εργασίες του Workshop ξεκίνησαν με εισαγωγική ομιλία του προέδρου της ΡΑΕ, κ. Αθανάσιου Δαγούμα. Ο καθηγητής Δαγούμας αναφέρθηκε διεξοδικά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα (ν. 4951/2022) σχετικά με την αδειοδότηση των ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, καθώς και τις θέσεις της Αρχής σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις . Μεταξύ άλλων, περιέγραψε, την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με την αδειοδότηση στον χώρο των ΑΠΕ και της αποθήκευσης αλλά και κρίσιμα ζητήματα σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, που ακόμη μένουν να διευθετηθούν ανάμεσα στους ρυθμιστές δικτύων της ΕΕ (π.χ. ο χρόνος του Energy Availability Requirement). 

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Patrick Clerens, Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αποθήκευσης (EASE), με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο τομέας της αποθήκευσης ενέργειας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην ΕΕ, καθώς θεωρείται, πλέον, ο τέταρτος πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, μετά την παραγωγή, την διανομή και την κατανάλωση. Όπως ανέφερε, την επόμενη οκταετία, οι εξαιρετικά φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι για 70% ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα συνοδεύονται και από στόχο για 200 GW αποθήκευση ενέργειας, με προοπτική τα 600 GW ως το 2050. Οι στόχοι αυτοί, όπως υπογράμμισε, απαιτούν άμεση αύξηση της ετήσιας αποθηκευτικής δυναμικότητας στην ΕΕ από 1 GW ετησίως σήμερα σε 14 GW ετησίως, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον ΓΓ της EASE είναι εφικτό με τα κατάλληλα κίνητρα στους επενδυτές. 

Η πρώτη συνεδρία του μονοήμερου Workshop του ΙΕΝΕ, με θέμα την τρέχουσα κατάσταση σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας, καθώς και τις βοηθητικές υπηρεσίες αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές, είχε ως συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα του Ινστιτούτου - και Πρόεδρο της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ – κ. Κωνσταντίνου Θεοφύλακτου. Ιδιαίτερη σημασία είχε η ομιλία του Καθ. Παντελή Κάπρου (Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Scientific Coordinator, E3Modelling και Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου, ΙΕΝΕ), ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά τα πορίσματα πρόσφατης μελέτης σχετικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας με ορίζοντα το 2030 και το 2050. Όπως σημείωσε, ενώ τα αιολικά θα έχουν στασιμότητα ως το 2030, εντούτοις το ίδιο διάστημα μεγάλες είναι οι προοπτικές των φωτοβολταϊκών κάθε τεχνολογίας, που από τα 4,8 GW σήμερα, αναμένεται να φτάσουν τα 15 GW στο τέλος της δεκαετίας στη χώρα μας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες που έχουν οι οικονομικές και επενδυτικές πτυχές της αποθήκευσης ενέργειας, ότι όσο αυξάνονται οι επενδύσεις στον κλάδο, η καμπύλη του κέρδους γίνεται επίπεδη. 

Στις εργασίες του Workshop του ΙΕΝΕ για την αποθήκευση ενέργειας συμμετείχε και ο Δρ. Ιωάννης Καμπούρης, Πρόεδρος και CEO του Κέντρου Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (Southeast Electricity Network Coordination Center - SEENCC), το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Ο Δρ. Καμπούρης, στην δική του ομιλία, αναφέρθηκε διεξοδικά σε ζητήματα που αφορούν τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας αλλά και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στη ΝΑ Ευρώπη.

Lead sponsor του Workshop είναι η One-Cycle Control, με τη διοργάνωση να υποστηρίζεται χορηγικά και από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τη NANKO Renewables και τη Sunlight. Χορηγοί επικοινωνίας είναι τα ενεργειακά site Energia.gr και Energypress.gr. 

Οι εργασίες του Workshop του ΙΕΝΕ, το οποίο διεξάγεται στα αγγλικά, συνεχίζονται με συνεδρίες αφιερωμένες στη διαχείριση των δικτύων, την αντλησιοταμίευση, καθώς και τα συστήματα αποθήκευσης σε μπαταρίες σε κλίμακα υπηρεσιών κοινής ωφελείας (utility-scale) αλλά και μέσα από αποκεντρωμένες μονάδες.