Στα άκρα τραβάει το σκοινί η Τουρκία , καθώς κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα αμφισβήτησης του καθεστώτος των νησιών , μέσω της αποστρατιωτικοποίησης. Μάλιστα ζητήθηκε από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα η Αθήνα να βάλει τέλος στην στρατιωτικοποίηση των νησιών. Η Ελληνική πλευρά πάντως απέρριψε το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων

Η Άγκυρα κλιμάκωσε και πάλι την ένταση στα ελληνονοτουρκικά καθώς όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη και του επέδωσε διάβημα, ζητώντας από την Ελλάδα να βάλει τέλος στη στρατιωτικοποίηση των νησιών. Ειδικότερα, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ενώπιον της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Χίο.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, από τον Έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη, ζητήθηκε να σταματήσουν οι συγκεκριμένες «προκλήσεις». Υπενθυμίζεται πως χθες Κυριακή (25/9), τα τουρκικά MME μετέδωσαν φωτογραφίες που κατέγραψαν drones πάνω από τα συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν κλοιό γύρω από την Τουρκία, με «όχημα» την Ελλάδα. Ανέφεραν μάλιστα πως τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα που φωτογραφήθηκαν, ήταν «πανομοιότυπα με αυτά που αποβιβάστηκαν από αμερικανικά πλοία στην Αλεξανδρούπολη».

Η απάντηση της Αθήνας

Η ελληνική πλευρά, απαντώντας στο διάβημα στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Συμπληρώνουν δε  ότι ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

(από slpress.gr)