4 Νέα Προγράμματα «Εξοικονομώ» με Κονδύλια Από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ - Θα Αφορούν Κατοικίες και Επιχειρήσεις

4 Νέα Προγράμματα «Εξοικονομώ» με Κονδύλια Από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ - Θα Αφορούν Κατοικίες και Επιχειρήσεις
του Γιάννη Στεργίου
Δευ, 26 Σεπτεμβρίου 2022 - 18:27

Με  τέσσερα  προγράμματα «Eξοικονομώ» η κυβέρνησις θα επιχειρήσει να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται  από τη σφοδρή ενεργειακή κρίση, ώστε να θωρακιστούν από την υπέρμετρη επιβάρυνση. Τα νέα προγράμματα θα στηριχτούν σε κονδύλια από το Ταμείο Ανακάμψεωςς και το ΕΣΠΑ με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ,την ώρα που οι  τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου θερμάνσεως και του φυσικού αερίου διαμορφώνονται σε  υψηλά επίπεδα

Ο κεντρικός σχεδιασμός  των συναρμόδιων υπουργείων προβλέπει ,δύο νέους γύρους  του προγράμματος Εξοικονομώ κατ΄ οίκον  μέσω του Ταμείου Ανακάμψεως  και του ΕΣΠΑ ,την έναρξη εντός του φθινοπώρου του εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις αλλά   και ένα πρόγραμμα εξοικονομώ που απευθύνεται στα νέα ζευγάρια.

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ενέργειας  και οι 47.433 επιλαχόντες του «Εξοικονομώ 2021   εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι στο πρόγραμμα. Είναι ενδεικτικό ότι ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021» αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ και ανέρχεται  πλέον συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ  

Εξοικονομώ κατ οίκον 1

Ένα νέο  εξοικονομώ θα προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες,   χρηματοδοτούμενο από κονδύλια του Ταμείου Ανακάμψεως .  Τα ποσοστά ενισχύσεως αναμένεται να διαμορφωθούν  στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο προγραμμα, ήτοι :

Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75% στα ιδιοκατοικούμενα και 65% στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.

Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 70% στα ιδιοκατοικούμενα και 60% στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.

Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55% στα ιδιοκατοικούμενα και 45% στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.

Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.

Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% επίσης στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης. 

Εξοικονομω κατ΄οικον 2 

Ενα νέο Εξοικονομω θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Μαιο του 2025. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία . Επιλέξιμες δαπάνες θα είναι: η αντικατάστασις κουφωμάτων (κατοικίας, διαμερίσματος, κλιμακοστασίου, φωταγωγού), η τοποθέτησις –αναβάθμισις θερμομονώσεως εξωτερικά ή εσωτερικά, η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης /ψύξης (αντικατάσταση συστήματος θερμάνσεως  με νέο, φυσικού αερίου, υγραερίου, βιομάζας, αντλίας θερμότητας κ.α.). Επίσης στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται Συστήματα ζεστού νερού χρήσεως με αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  (π.χ αντλίες θερμότητας ηλιακού συστήματος για την παροχή ζεστού νερού κ.α) και Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονομήσεως ενέργειας. Σε αυτές εντάσσονται τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης  (smarthone) για εξοικονόμηση ενέργειας και η αναβάθμιση φωτισμού κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας. Στο σκέλος του smarthome εντάσσονται έξυπνα συστήματα διαχειρίεως ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα θερμάνσεω ς–ψύξεως αλλά και συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου  και παρακολουθησεως.

Εξοικονομώ  για Επιχειρήσεις

Συνολικά 450 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα διατεθούν  μέσω του Ταμείου Ανακάμψεως .Το πρόγραμμα θα ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητος της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ' ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους. Πλέον βασική έμφασις θα δοθεί    στην αυτονομία που μπορεί να προσφέρει η επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνελ συνδεδεμένα με μπαταρίες σώρευσης πλεονάζουσας ενέργειας.  Με αυτόν τον τρόπο οι  επιχειρήσεις θα αυτοκαταναλώνουν ενέργεια και θα έχουν χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος.

 Aπό το σύνολο των επιδοτούμενων επιχειρήσεων εκτιμάται ότι οι 8.500  θα είναι μικρές  και 1.200 μεσαίες κα  μεγαλύτερες σε διάφορους παραγωγικούς τομείς όπως στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό τομέα   ενώ δικαίωμα συμμετοχής  αναμένεται να έχουν ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

Tο ύψος της επιδοτήσεωςθα καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρησις και το μέγεθός της.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις, προβλέπεται εγκατάστασις ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.), στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, καθώς και στη λειτουργία των εταιρειών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ.ά.). Επίσης προβλέπονται ενεργειακές αναβαθμίσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση τοιχοποιίας – δαπέδου, στέγης κ.λπ., ενεργειακά κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης κ.ά.).

 Συμφώνως προς τον  σχεδιασμό για την ενεργειακή απόδοση στον τριτογενή και τον δευτερογενή τομέα για μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις  θα πραγματοποιηθούν δύο υποχρεωτικοί ενεργειακοί έλεγχοι. Όσο για τις πολύ μικρές θα καθοριστούν ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση του εξοπλισμού.  

Με τη  δράση αναμένεται να αναβαθμισθούν ενεργειακά   περί τις 10.000 επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%.

Nα  σημειωθεί ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (απασχόληση 0-9 εργαζομένων/96,2% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων), είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα οι ΜμΕ ευθύνονται για το 15-20% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος.

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους άνθρωπους

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να αναβαθμιστεί μια παλαιά πατρογονική κατοικία με μικρό κόστος, έτσι ώστε οι νέοι να κατοικήσουν σε αυτή. Το πρόγραμμα αυτό κινείται σε δύο άξονες: να αναβαθμιστεί ενεργειακά το παλαιό σπίτι και να ανακαινιστεί για να αξιοποιηθεί από τους νέους ιδιοκτήτες του.

Εκτιμώμενοι δικαιούχοι είναι 20.000 νέοι 18-39 ετών, ενώ προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 350 εκατ. ευρώ.

Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα θα ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2022.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο σκέλος του «Εξοικονομώ», η επιδότησιςείναι έως 25.000 ευρώ και κυμαίνεται από 50% έως 90% ανάλογα με το εισόδημα του νέου.

Το σκέλος αυτό αφορά σε παρεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής κλάσεως σπιτιού, όπως δηλαδή:

Αναβάθμισις συστήματος θερμάνσεως  και κλιματισμού,

Αντικατάστασις κουφωμάτων,

Εξωτερική θερμομόνωσις

Αγορά συσκευών smarthome,

Αγορά οικιακών ηλεκτρικών συσκευών

Προυποθέσεις για τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στο «Εξοικονομώ» είναι:

Έως 50.000 ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα

Ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο

Πλήρης κυριότης ή επικαρπία για ενοικιαζόμενο