Η ομάδα του allazorevma.gr τις ώρες της σχόλης διασκεδάζει “παίζοντας” με τα νούμερα σχετικά με τις τιμές της Κρατικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (της γνωστής ΔΕΗ) και των κρατικών επιδοτήσεων στο ρεύμα

Δεν είναι δύσκολο, δεδομένου ότι κάθε μήνα συγκεντρώνει τα στοιχεία των τιμών με σκοπό να καταρτίσει τον δημοφιλή και πανελληνίως γνωστό για την αξιοπιστία του Δείκτη Τιμών Ρεύματος του allazorevma.gr. Τα νούμερα (Τιμές ΚΕΗ για οικιακούς καταναλωτές*, ποσό επιδότησης και τελική τιμή για το διάστημα από 9/21 έως 9/22) φαίνονται στον Πίνακα και το γράφημα που ακολουθεί. Τα συναισθήματα που μας δημιουργούν είναι μικτά.

Το πρώτο είναι φόβος. Η άνοδος της τιμής του Σεπτεμβρίου 22 της ΚΕΗ είναι εξωφρενική. Είναι 60% υψηλότερη από αυτή του Αυγούστου.

Αμέσως μετά όμως ηρεμούμε γιατί παρατηρούμε ότι η άνοδος της επιδότησης για τον ίδιο μήνα είναι επίσης εξωφρενική: 90% – μεγαλύτερη από αυτή της τιμής της ΚΕΗ..

Η τελική τιμή τους δύο αυτούς μήνες μετά την επιδότηση μας φέρνει ανακούφιση και ένα πονηρό χαμόγελο κατανόησης στα χείλη. Η τελική τιμή της ΚΕΗ μετά την επιδότηση είναι ακριβώς η ίδια (η ελάχιστη διαφορά οφείλεται σε στρογγυλοποιήσεις). Η κατανόηση μας είναι πλήρης γιατί ξέρουμε ποιος έκανε ποιον μεταξύ της κότας και του αυγού.

Λίγη επεξεργασία παραπάνω και το συναίσθημα γίνεται θαυμασμός. Αν πάρουμε τον μέσο όρο της τελικής τιμής της ΚΕΗ σε όλο το διάστημα που δίνονται επιδοτήσεις, βγαίνει στα 163 ευρώ την μεγαβατώρα – που παραμένει ο ίδιος αν βγάλουμε από τον μέσο όρο της τιμές του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 22. Ο θαυμασμός μας μεγαλώνει όταν ανακαλύπτουμε ότι με την νέα διαδικασία τιμολόγησης, που ισχύει από 1/8, ο στόχος επιτυγχάνεται με ακρίβεια κάθε μήνα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους όπου υπήρχε έντονη μεταβλητότητα.

Παίρνει λίγη ώρα να συνέλθουμε από τα ισχυρά αυτά συναισθήματα. Όταν το μυαλό μας καθαρίσει κάπως, κοιτάζοντας το γράφημα μας πιάνει μια αμφιβολία. Καλά μέχρι εδώ αλλά που θα βρούνε τα λεφτά αν συνεχίσουμε έτσι; Μήπως έχουν χάσει την μπάλα; Θα μας το πουν συντόμως κατά πάσα πιθανότητα.

 
 

(από allazorevma.gr)