Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τη νέα παράταση της προθεσμίας περιόδου αγορών με χρήση κουπονιών νέων μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Η νέα καταληκτική ημερομηνία αγορών είναι η 1η Νοεμβρίου 2022, ενώ η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία ήταν (έως σήμερα Παρασκευή) η 16η Σεπτεμβρίου 2022. 

Στο πρόγραμμα, που προβλέπεται να μοχλεύσει με βάση και το νέο κονδύλι πάνω από 500-600 εκατ. ευρώ συνολικά, έχουν έως τώρα εξαργυρωθεί λίγο περισσότερα από τα μισά από τα vouchers που εκδόθηκαν. Παρά την αυξημένη κίνηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες ενόψει της Παρασκευής (16/9), που κανονικά έληγε η προθεσμία (πριν την παράταση που μόλις δόθηκε), η ταχύτητα απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων είναι χαμηλή. 

Η απλή εξήγηση γισ την περιορισμένη ανταπόκριση είναι ότι το κοινό του προγράμματος «Ανακυκλώνω, αλλάζω συσκευή» είναι νοικοκυριά πολύ χαμηλού εισοδήματος, με την 1η κατηγορία, που ωφελείται με επιδότηση 50% να αφορά εισοδήματα από 5.000 ευρώ και κάτω ενώ η 2η, που ωφελείται με 45%, αφορά εισοδήματα έως τα 10.000.

Το καλοκαίρι αποδείχθηκε νεκρός χρόνος για το συγκεκριμένο target group, που τα φέρνει δύσκολα βόλτα σε περιβάλλον ακρίβειας και αβεβαιότητας. Ενόψει δε του δύσκολου χειμώνα, πολλοί, αν και έχουν κατοχυρώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, κάνουν δεύτερες σκέψεις.