Ύφεση και Επιτόκια Συμβάλλουν στην Πτώση του Αργού- Καλύτερες Τιμές και στην Αντλία  

Ύφεση και Επιτόκια Συμβάλλουν στην Πτώση του Αργού- Καλύτερες Τιμές και στην Αντλία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 9 Σεπτεμβρίου 2022 - 15:08

Συνεχίζεται η αποκαθήλωση των τιμών του πετρελαίου, καθώς οι τιμές του Brent, του διεθνούς benchmark κινούνται αυτή την ώρα (15:05 ώρα Ελλάδος) στην περιοχή των 91 δολαρίων ανά βαρέλι (90,94), ενώ της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, στη ζώνη διακύμανσης των 84- 85 δολαρίων ανά βαρέλι (85,20). Στις αρχές των σημερινών συναλλαγών, το Brent είχε υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 89 δολάρια ανά βαρέλι. Το κλίμα στην αγορά αργού ευνοεί μια ακόμη εβδομάδα συναλλαγών με απώλειες, λόγω των πιέσεων που ασκούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες με τη νομισματική πολιτική τους, αλλά και των εντεινόμενων ανησυχιών για τη ζήτηση

ιδίως και μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας ότι θα πάψει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατα όρια τιμών σε αυτό. «Θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με τις συμβάσεις πώλησης; Ναι, αλλά αυτή τη φορά δεν θα τις εκπληρώσουμε. Δεν θα προμηθεύσουμε τίποτα απολύτως, αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας», δήλωσε Βλάντιμιρ Πούτιν. «Δεν θα προμηθεύσουμε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης - δεν θα προμηθεύσουμε τίποτα», προειδοποίησε ευθέως.

Το φάσμα μιας επικείμενης παγκόσμιας ύφεσης που θα πλήξει τη ζήτηση σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο είναι πιο κοντά από ποτέ για να γίνει πραγματικότητα, καθώς ο πληθωρισμός που καλπάζει και τα αυξανόμενα τραπεζικά επιτόκια έχουν σοβαρή επίπτωση στην κατανάλωση υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση της αμριανικής υπηρεσίας πλοηροφοριών ενέργειας (EIA) σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου, ενέτεινε τις πιέσεις στις τιμές, καθώς εκτίμησε ότι θα αυξηθούν κατά 8,8 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων στις αγορές αργού, ο ΟPEC+ ενδέχεται να χρειαστεί να αποφασίσει, τελικά, πολύ πιο ουσιαστικές περικοπές στην παραγωγή του, αυτό το χειμώνα, καθώς η ύφεση απειλεί μια Ευρώπη που πασχίζει ακόμη δίχως αποτέλεσμα, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, και η Κίνα συνεχίζει να φανερώνει σημεία εξασθένησης της ζήτησης πετρελαίου.

Τουλάχιστον, προσώρας απολαμβάνουμε μια πιο ήρεμη, συγκριτικά, περίοδο στο μέτωπο των υγρών καυσίμων, καθώς οι τιμές στην αντλία έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 2,0 ευρώ ανά λίτρο και για σήμερα, στην περιοχή της Αττικής κινούνται κατά μέσον όρι στο 1,918 ευρώ ανά λίτρο και στην Θεσσαλονίκη στο 1,925 ευρώ.